Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas situation är ohållbar

Lärarna i Sandviken har för stor arbetsbelastning.
Dagligen kommer rapporter från skolpersonal om sömnproblem, huvudvärk och högt blodtryck
Nu har Lärarförbundet satt ned foten och anmält kunskapsförvaltningen.

Annons

På tisdagen lämnade Anette Almström Kovacic, ordförande i Lärarförbundet i Sandviken, in en så kallad 66a-anmälan till Arbetsmiljöverket och kräver att kunskapsförvaltningen vidtar åtgärder för en tillfredsställande arbetsmiljö.

– Vi har länge försökt att få arbetsgivaren att förstå genom samtal, men vi talar inte riktigt samma språk.

Förbundet menar att arbetsbelastningen för alla lärarkategorier i kommunen ökar hela tiden. I anmälan framgår att dagliga rapporter visar att personal får symptom av stressen, främst rör det sig om sömnproblem, huvudvärk och högt blodtryck. Arbetsdagarna uppges inte räcka till och facket menar att det oavlönade arbetet är mycket utbrett.

Trycket på lärarna är stort, menar Anette Almström Kovacic. Hon säger bland annat att 55 procent av medlemmarna uppger att de inte hinner med det administrativa arbetet som är omgärdat lektionerna.

– Man får helt enkelt strunta i det eller göra det på sin fritid.

Bland annat handlar det om att skriva omdömen för varje elev, något som ordföranden menar tar mycket tid och som inte längre är ett krav från Skolverket.

– Varje lärare ska skriva omdöme för varje elev, det tar en hiskelig tid. Hösten 2013 tog man bort det för de kostade mer än det smakade. Men i Sandviken har flera skolor valt att ha kvar omdömena. Vissa skolor har till och med börjat dokumenterat ännu mer.

Facket menar att det finns en ovilja eller oförmåga hos förvaltningen att förstå lärarnas arbetssituation och konsekvenserna det får. När förbundet genomförde en undersökning, den så kallade "arbetstidskollen" bland medlemmarna under hösten 2014 framgick det hur illa situationen är.

Resultatet kallar de för alarmerande. Bland annat visade det att 20 procent av personalen inte hinner ta ut sina raster samt att det inte finns tid för fortlöpande dokumentation och att det kvalitetssäkrande arbetet inte hinns med.

Anette Almström Kovacic menar att det behövs vikarier för att lätta på arbetsbördan, men det är lättare sagt än gjort att få tag i dem.

– Det finns inte tillräckligt med personer som söker vikariejobb.

Lärarförbundet menar att resultaten av "arbetstidskollen" visar på skrämmande stressfaktorer för Sandvikens lärare. Men när arbetsgivaren fick se resultaten ifrågasattes sanningshalten i svaren.

Det är dock ingenting som Anette Almström Kovacic vill kommentera, men hon vill få till en dialog med arbetsgivaren.

– Det vi vill göra är att sätta oss ned och titta över det här och rensa moment, rensa på lärares skrivbord.

GD har sökt Sandvikens skolchef Inger Norman för en kommentar.