Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larm på entreprenad sparar miljoner

GÄVLE
Till hösten kommer SOS Alarm att ta emot larm från nödställda pensionärer i Gävle och Sandviken. Det blev klart i går när resultatet av upphandlingen av den kommunala larmtjänsten offentliggjordes.

Annons
- Vi kommer att spara en dryg miljon på att lägga ut verksamheten på entreprenad. SOS Alarm kan sköta larmmottagningen betydligt billigare tack vare sina stordriftsfördelar, säger Björn Strandell, utredare på omvårdnadsförvaltningen i Gävle.
I dag driver Omvårdnad Gävle och Socialförvaltningen i Sandviken en gemensam trygghetscentral. Sammanlagt tas ungefär 2 600 larm emot varje år från äldre människor som behöver hjälp i hemmet.
- Två personer är mer än vad som krävs för att sköta själva jobbet på trygghetscentralen. Men för att kunna garantera de anställdas säkerhet och trygghet krävs minst två anställda. Kommunlagen hindrar oss att utöka verksamheten och utföra tjänster åt andra aktörer. Därför kan vi inte komma åt problemet genom att öka intäktssidan utan endast genom att minska kostnaderna, säger Anita Svensson, chef för omvårdnadsförvaltningen.
Upphandlingen har skötts av Gästrike Inköp som fått in tre anbud. I konkurrens med Attendo och Svensk Trygghetsjour har SOS Alarm utsetts till vinnare.
Företaget ägs av staten, Landstingsförbundet och Förenade Kommunföretag AB. Den största verksamheten är 112-larm vidareförmedlar larm till ambulans, polis, räddningstjänst och fjäll- och sjöräddning.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se