Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larry Forsberg: "Sveriges mest beresta soppa"

Jag kommer ihåg när Mannen Med Höga Pannan kom hem med mig från affären.
– Potatis- och purjolökssoppa, sa Kvinnan Med Det Stora Håret (och lät faktiskt ganska nedlåtande), var det den tristaste soppa du kunde hitta?

Annons

Mannen Med Höga Pannan öppnade munnen för att svara, men jag tror att Kvinnan Med Det Stora Håret egentligen inte väntade sig något svar, för han sa inget. Men han tittade på mig med belåtenhet i blicken, och jag kände mig rätt belåten med honom också.

Hursomhelst så bars jag ut i en husvagn och placerades i ett skåp bredvid några pasta-påsar och konservburkar. Och sedan påbörjade jag min långa resa. För min del kunde den dock ha slutat redan den där första dagen. När vi sent på kvällen kom fram till en myggrik camping vid Vänern öppnades skåpet och Mannen Med Höga Pannan sträckte sig efter mig.

– Vi har rest hela dagen och är jättehungriga, sa Kvinnan Med Det Stora Håret då, du kan väl inte komma dragande med en blaskig soppa nu?

Så både lättad och lite sårad såg jag hur två Ravioli-burkar fick sätta livet till istället.

Resten av resan fick jag vara ifred. Eftersom de tagit med mig till norra Bohuslän åt de räkor och fisk och skaldjur varje kväll istället. Dessutom var det alldeles för varmt för att stå och slava i något värdelöst campingkök, som Mannen Med Höga Pannan sa.

Jag tyckte mycket om Bohuslän. Men min resa slutade inte där. När vi kom tillbaks hem två veckor senare fick jag följa med på ett par kortare resor till Hälsingland och Uppland också. Till en början hade jag lite svårt att njuta av resorna eftersom jag hela tiden var rädd för att resan för min del abrupt skulle sluta i en kastrull. Men ju längre sommaren led, desto tryggare och säkrare kände jag mig eftersom jag uppenbarligen var Kvinnan Med Det Stora Hårets sistahandsalternativ. Och efter att ha tillbringat hela sommaren tillsammans med familjen har jag förstått att det är hon som bestämmer.

Vi avslutade i alla fall sommaren med en resa till Öland. Inte heller under den resan svävade jag i någon större fara. Det finns förresten en lite mindre familjemedlem också – med väldigt stora fötter! - som mest låg och tryckte på knappar på någon slags maskin som lät illa hela dagarna. Och så gnällde han över något som han kallade uppkoppling och som tydligen var helt värdelös, och sa att han minsann aldrig skulle följa med till denna trista ö igen. Men jag tror att jag har honom också att tacka för att jag fick vara ifred. Det är tydligen jobbigt att ligga och trycka på knappar hela dagen, för på kvällen var han alldeles för hungrig för att – som han sa – äta någon fånig soppa.

Jag har räknat ut att jag har rest ungefär 500 mil den här sommaren, vilket förmodligen gör mig till Sveriges mest beresta soppa. Och eftersom mitt bäst före-datum inte infaller förrän 2020 så vågar jag se fram emot många roliga resor nästa sommar också.

Larry Forsberg

Låtskrivare och radiopratare