Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Adaktusson: För samhällsgemenskap – mot islamism

Liksom annan religiös extremism hotar islamismen att förgöra människor och samhällen. Inför detta faktum har det länge funnits en naivitet och en undfallenhet. Islamism motverkas inte genom identitetspolitik eller kulturrelativism – den motverkas genom konkreta, politiska åtgärder. Åtminstone i Kristdemokraternas Sverige, skriver Lars Adaktusson.

För islamismen hotar vårt land. Terrordåden i Stockholm 2017 och 2010 förkroppsligar detta hot. Hedersförtrycket är inget påhitt. Judehatet är mer levande än på länge. Kristna konvertiter skräms till tystnad. Sverige har nära nog flest terroristresenärer i Europa.

Om islamismens utbredning är expertisen på bland annat Försvarshögskolan och Säkerhetspolisen enig. Av forskningen framgår att den islamistiskt motiverade terrorismen utgör det enskilt största säkerhetshotet mot Sverige och att den mest extrema tolkningen av sunnitisk islam, salafismen, vinner mark i vårt land. Att Sverige-baserade, islamiska organisationer vurmar för sharia-lagstiftningär ett mönster – ingen engångsföreteelse.

Där islamismen finns – där får den konsekvenser. Hedersvåld, könssegregerade badlektioner och trakasserier från självutnämnda moralpoliser – det är vardag för många människor, inte minst för muslimska kvinnor och flickor.

Mycket påtagligt så även i Gävle. Här finns imamen Abu Raad, utpekad som den militanta islamismens ledare i Sverige.

I Sverige finns långtgående rättigheter för dem som lever upp till sina skyldigheter: att acceptera den svenska demokratin; att följa svensk lagstiftning; att verka för frihet, jämlikhet och medmänsklighet.

Islamister såsom Abu Raad föraktar dessa värderingar och motverkar samhällsgemenskapen. Därför måste islamismen motverkas.

I Sveriges nästa regering kommer vi kristdemokrater därför att bland annat arbeta för:

Ett förbud av utländsk finansiering av islamistiska moskéer;

Ett förbud av samröre med terrororganisationer, med möjlighet till utvisning av terrordömda som inte är svenska medborgare;

Samarbete med muslimska företrädare som stödjer muslimers inkludering i samhället;

Införande av hedersbrott som en särskild brottsrubricering.

För Kristdemokraterna är kampen mot islamismen prioriterad. För mig handlar denna kamp om värderingar. Den handlar om att respektera människovärdet, skydda demokratin och skapa gemenskap och tillit mellan människor – oavsett trosuppfattning.

Lars Adaktusson, KD

riksdagskandidat i Gävleborgs län och Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel