Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Beckman: "Det var väntat"

Gävle kommun borde ha köpt hela containerterminalen 2011, anser flera politiker. "Då hade vi haft kontroll", säger Lars Beckman, M.

Politikerna i Gävles kommunfullmäktige beslutade 2011 att avstå från att köpa containerterminalen. På så vis öppnade kommunen för riskkapitalbolaget Noor att ta över.

Men flera av dem var skeptiska och ville att kommunen skulle ta över verksamheten. Lars Beckman var en av dem.

– Jag ansåg då och anser fortfarande att kommunen borde ha tagit hänsyn till vilka som annars skulle köpa. Det är viktigt att ägaren är långsiktig och har ekonomiska muskler, säger han.

Om kommunen hade köpt containerterminalen hade politikerna haft bättre kontroll över den i dag, menar han.

– Vi kunde ha sålt när det funnits en köpare som vi vetat mer om än Noor.

Även socialdemokraten Hans Wahlström, styrelseordförande för det kommunala bolaget Gävle hamn, ville att kommunen skulle köpa. Han röstade emot de flesta av sina partikamrater i frågan.

– Jag är inte särskilt förvånad över att det blivit som det blivit, men försöker hålla mig utanför det där i dag. Jag kan bara hålla tummarna för att allt ordnar sig. Det är inte bra för hamnens varumärke att det pågår en konflikt, säger han.

Jörgen Edsvik, S, var en av de som sa nej till att köpa containerterminalen 2011 – ett beslut som han står fast vid i dag.

– Då och nu skulle vi ha haft svårt att plocka fram de pengar som krävdes för att köpa containerterminalen. Vi hade tvingats till kraftiga åtstramningar någon annanstans, säger han.

Men han tillägger att det är olyckligt med den ägarstrid som uppstått.

– Det är viktigt att verksamheten i hamnen inte blir lidande, säger han.