Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Beckman i blåsväder efter Twitterskandal: "Det är ren och skär rasism"

"Ni i #twittervänstern som försvarar de män som tafsade och våldtog i Köln kan ni länka till när infödda svenska eller tyska män gjort motsv?"
Twitterinlägget från den moderate kommunpolitikern Lars Beckman i Gävle har väckt proteststorm på nätet.
– Det han skriver är ren och skär rasism, säger asylrättsjuristen Viktor Banke.

Det var efter anmälningarna om sexuella massövergrepp mot kvinnor i tyska Köln under nyårsnatten som Lars Beckman skrev det uppmärksammade Twitterinlägget .

Läs mer: Moderaterna efter rasistanklagelserna mot Lars Beckman: "Vi kommer att prata med honom"

Han fick snabbt mothugg från en rad personer som ifrågasatte vad han egentligen menade. Diskussionstråden på Twitter var på fredagen uppe i omkring 150 kommentarer.

"Man förhindrar inte rasism genom att själv bli rasistisk", skriver en person.

En annan: "har du verkligen blivit så öppet rassig att det du hävdar att det som gör att dessa män våldtar är deras ursprung?".

"Tror du på allvar att 'svenska män' inte tafsar och våldtar?", undrar en tredje.

Asylrättsjuristen Viktor Banke är en av alla som reagerat. Han kallar Lars Beckmans inlägg för "djupt olämpligt".

– Han skriver rakt ut att infödda svenskar är mindre benägna att våldta. Det är ren och skär rasism, säger han.

På Twitter ifrågasätter Viktor Banke om Lars Beckman ens kan vara kvar inom det moderata partiet.

– Hans uttalande är inget som partiet kan stå bakom. Man kan också fråga sig varför någon med sådana åsikter skulle vilja vara kvar i Moderaterna, säger han.

Läs mer: Massövergrepp väcker tysk avsky

Lars Beckman har själv försvarat det han skrivit i flera inlägg. Bland annat skriver han att: "det är när vi som inte är rasister är tydliga om rätt/fel, kränkningar i det här fallet, som vi kan hindra bl a sd".

Men Viktor Banke köper inte det försvaret.

– Han är själv inte tydlig om rätt eller fel, utan använder en rasistisk terminologi, säger han.

Något som Lars Beckman inte håller med om.

– Det får stå för honom. Då måste han även mena att exempelvis Expressens ledare är rasistisk som skriver att det var grupper av män med nordafrikanskt ursprung som omringade kvinnorna i Köln, säger han.

Men vad menade du med ditt inlägg?

– Precis vad jag skrev. På Twitter ägnade många mycket tid och kraft åt att försöka förminska händelsen i Köln genom att tala om att även svenska män antastar kvinnor, vilket förstås händer. Men jag har aldrig varit med om tusen infödda svenska eller tyska män gått ut samtidigt och antastat kvinnor, säger Lars Beckman.

Menar du att män som är födda i Sverige eller Tyskland är mindre benägna att antasta kvinnor än exempelvis män födda i Nordafrika?

– Nej, det hoppas jag inte och kan inte bedöma. Det är inte det jag skriver. Jag menar att det är en unik händelse.

Men varför är det relevant att tala om ursprung?

– Därför att jag tycker att Twittervänstern försöker förminska det här genom att hänvisa till att även svenska män antastar kvinnor, säger Lars Beckman.

Han tycker att budskapet har "förvrängts" av personer som feltolkat honom.

– Vill man misstolka vad som står kan man göra det, men det är själva händelsen i sig jag tar avstånd från och har nolltolerans mot, säger han.