Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars-Göran från Gävle nekades åka buss på grund av rullstolen – vittnar i unik rättegång om ny lag

Lars-Göran Wadén kunde inte ta bussen till sin bror eftersom chauffören inte visste hur trappliften fungerade.
På torsdagen testar han den nya lagen där otillgänglighet för funktionshindrade klassas som diskriminering.
– Det känns otroligt inspirerande och spännande. Äntligen!

Är det diskriminering att inte få åka buss för att man använder rullstol, utan i stället hänvisas till nästa avgång två timmar senare? Det ska Lars-Göran Wadén ta reda på genom att vittna i en unik rättegång som prövar saken.

Det är första gången någonsin som ett ärende där diskrimineringsgrunden handlar om otillgänglighet lyfts i en svensk domstol.

Läs mer: Gjorde anmälan redan på nya lagens andra dag

Det var i januari 2015 som Lars-Göran skulle ta bussen till sin bror, men nekades eftersom busschauffören inte visste hur trappliften fungerade och därför inte kunde ta rullstolen ombord på bussen. I stället hänvisades Lars-Göran till nästa avgång, nästan två timmar senare.

"Så som jag tolkar lagen måste åtgärder för tillgänglighet göras i exempelvis den fysiska miljön och när det gäller transporter. En person med funktionsnedsättning ska kunna ta sig ombord på och färdas med en buss eller annat transportmedel. Och eftersom det uppenbart inte fungerar så i Gävle har jag lämnat in en anmälan", har Lars-Göran tidigare skrivit på sin blogg.

Att kollektivtrafiken inte var användbar och tillgänglig för honom fick Lars-Göran att känna sig utestängd och diskriminerad. Han gjorde därför en anmälan till DO, som de valde att inte gå vidare med. Det gjorde däremot DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, som nu alltså drivit ärendet vidare till domstol.

Läs mer: Lars-Göran Wadén: "Tillgänglighet är min hjärtefråga"

– Oavsett vad man tycker om den så är det viktigt att jobba med en ny lag och testa formuleringen, säger han.

Lars-Göran Wadén vågar inte sia om utfallet i förväg. Dom väntas inte i samband med rättegången utan först om två-tre veckor.

– Och då är det jul, så det kan hända att det dröjer in i januari.

Nya Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar i din app

Nya Plus: Så kan du läsa plus-märkta artiklar på gd.se