Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars-Göran Wadén ser till att scenkonsten blir mer tillgänglig

Nu ska Sveriges första till 100 procent funktionsanpassade föreställning skapas.
En av initiativtagarna är Lars-Göran Wadén från Gävle.

När teaterföreställningen "Funk i 4D – landet runt" är färdig ska den spelas i åtta svenska orter 2017 och Gävle är en av dessa orter.

– Tillgängligheten ska vara så integrerad att den inte märks, säger Lars-Göran Wadén.

Kulturlivet ska vara tillgängligt "oavsett vilka fysiska, psykiska, eller exempelvis kognitiva förutsättningar en person har", enligt Sveriges kulturpolitiska mål. Men gruppen bakom "Funk i 4D – landet runt" konstaterar att det finns ett glapp mellan de vackra orden och verkligheten.

Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Amatörteaterns Riksförbund ska i projektet skapa en modell för hur en teaterföreställning blir funktionsanpassad. Men den modellen kan sedan användas även för exempelvis en Brynäs-match eller kommunfullmäktige, säger Lars-Göran Wadén.

Läs mer: Har du drabbats av den nya folksjukdomen faktaresistens?

Många aspekter måste tas hänsyn till.

– Funkar det för en allergiker eller elöverkänslig att sitta i publiken?

Ett exempel han ger på hur en teaterföreställning kan funktionsanpassas är att en blind människa ändå kan uppfatta att det äts bullar på scenen om det sprids doft av nybakat från scenen.

Tanken är att anpassningarna ska vara helt integrerade i föreställningen, inte i form av till exempel en syntolk som adderas till en föreställning i efterhand.

Lars-Göran Wadén konstaterar att även om det finns mycket kvar att göra för hur funktionsnedsatta kan ta del av kulturlivet, återstår det ännu mer för utövarnas möjligheter. Han säger att goda intentioner ofta finns, men att det fortfarande finns alltför många scener där det i praktiken är omöjligt att ta sig upp för en funktionsnedsatt.

– Viljan kan finnas hos till exempel amatörteatergrupper, men om de repeterar i ett hus som de inte äger själva är det hyresvärden som styr om kulturen blir tillgänglig eller inte.

De välkomnar scenkonstarbetare som själva är funktionsnedsatta att söka sig till projektet.

– Det är inte ett måste att ha en funktionsnedsättning, men vi ser det som en merit att ha sådan erfarenhet.

När arbetet är klart och de ger sig ut på vägarna är tanken att prova-på-aktiviteter och workshops tillsammans med pjäsen ska leda till att funktionsnedsättningar uppmärksammas i de aktuella städerna under flera dagar.

– Så kommer föreställningen i slutet av veckan som en final!

*

Läs mer: Hitta alla artiklar från Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook

*

Missa inte de senaste recensionerna och krönikorna från GD Kultur. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!