Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars-Göran Wadén: "Tillgänglighet är min hjärtefråga"

Från och med den 1 januari 2015 införs bristande tillgänglighet som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen.

Personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället på likvärdiga villkor som alla andra. Den nya lagen ska leda till att tillgängligheten ökas.

– Här kommer jag inte in. Här har man en trappa som säger att jag inte är välkommen. I min värld ska alla välkomnas in på lika villkor, så är det inte här.

Lars-Göran Wadén rullar fram på trottoaren och visar i luften hur en ramp skulle kunna byggas längs husfasaden för att en person i rullstol skulle kunna ta sig in i butiken som har en liten trappa upp till entrén. Men han pekar också på något positivt. På trappstegen är en vit kant utmärkt för att personer med dålig syn säkrare ska kunna kliva upp och ned. Lars-Göran Wadén noterar också att det finns en ledstång.

Det är fastighetsägaren som är ansvarig för tillgängligheten, inte den som bedriver verksamheten i lokalen. Ett faktum som gör den nya lagen lite krånglig. I den nya lagen har man också lagt in en massa undantag som gäller handeln.

Butiken måste ha tio anställda eller fler för att en anmälan ska kunna göras. Och som kund måste man ha en långvarig relation för att kunna ställa ett krav på tillgänglighet.

– Men hur ska jag kunna få ett långvarigt förhållande till en butik där jag inte ens kommer in, säger Lars-Göran Wadén.

– Tillgänglighet är min hjärtefråga, säger Lars-Göran Wadén som är vice ordförande i DHR:s Gävleavdelning och sitter med i Tillgänglighetsrådet i Gävle kommun.

Omkring 1999 gjordes en utredning som visade att det borde finnas en lag om tillgänglighet. Det skickades ut på remiss, svar kom in, men så hände inget mer.

Då startade DHR, Delaktighet -Handlingskraft-Rörelsefrihet, ett samarbete med andra organisationer i något som kallades Torsdagsaktionen, där de en gång i veckan under omkring tre års tid stod utanför Rosenbad och delade ut flyers, sammanlagt över 1000 dagar. Så till sist, för ungefär ett och ett halvt år sedan så berättade Erik Ullenhag, dåvarande integrationsminister, att en lagändring var på gång. Mycket tack vare Torsdagsaktionens påtryckningar. I våras kom lagförslaget.

Tillgängligheten kan se ut på många olika sätt. Likväl som en rullstolsburen ska kunna komma in, så ska en synskadad kunna få hjälp att få menyn uppläst för sig på en restaurang.

– Jag kommer absolut från den 1 januari att ge mig ut och hitta brister i tillgängligheten. Om jag känner att det är möjligt att använda lagen så kommer jag att testa den. Det är ju det som riksdag, regering och DO, Diskrimineringsombudsmannen, vill, att prova den. Det behövs prejudikat.