Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars-Inge nordisk mästare – för tionde gången

Lars-Inge Karlsson, Gävlebygdens Flygklubb, är hemma efter flera veckor på turné i Europa. Träning och två tävlingar har stått på schemat, VM i Spanien och NM i Västerås.
I helgen så vann han sitt tionde individuella guld på NM, efter excellent genomförd navigering.

Direkt vid hemkomsten till Rörberg så blev det tvättning av flygplan. Hans Cessna 150, SE-KXT, behövde en rejäl rengöring.

Bra sätt att fira framgångarna på, eller?

- Njaa, men det behövs, man måste ju pyssla om tävlingsredskapet, säger Lars-Inge. Det har ju varit en framgångsrik turné. Femma på VM är ju den största framgången hittills, men NM är också viktigt.

Hur gick det då på NM?

- Banläggarna i Västerås hade fått till en svår bana, där t o m brytpunkterna var svåra att träffa, trots att man har med sig foton i planet på dem. Missar där blir ju extra dyrbara, det gäller att passera dessa nästan på exakt tid. Vid plus eller minus 2 sekunder vid dem och vid så kallade ”secret points” så ger det prickbelastning med 3 prickar/sekund. Det gick dock väldigt bra för mig där, fortsätter Lars-Inge Karlsson. På de fyra olika typerna av landningar, så gick det lite sämre. Vindarna varierade väldigt mycket och var luriga. Ibland blir det ju så att man inte kommer fram till 0-meterslinjen och då belastas man på med extra prickar. Jag fick 30 prickar för navigeringen, 100 för observationer (10 foton och 15 utplacerade vita dukar eller siffror) och 51,5 i landningarna.

Vad händer härnäst då?

- Vi har en tävling kvar i år, SM som går på Rörbergs flygplats 24-28 juli. Hoppas det kommer några och tittar på landningstävlingen i alla fall. Det blir ju den sista tävlingen någonsin där, eftersom flygplatsen läggs ner för oss den sista december i år, avslutar Lars-Inge Karlsson.

Lennart Vestbom/Läsartext

FAKTA/Nordiska mästerskapen

Resultat individuellt: 1) Lars-Inge Karlsson, Sverige, 181,5 prickar, 2) Kurt Norevik, Norge, 265,5 prickar, 3) Mauri Hälinen, Finland, 394 prickar, 4) Roland Olsson, Sverige, 506,5 prickar, 5) Claes M Johansson, Sverige, 522,5 prickar, 6) Andreas Nilsson, Sverige, 566,5 prickar, 7) Håkan Sjöberg, Sverige, 569 prickar, 9) Peter Hellström, Sverige,798 prickar.

Resultat 3-mannalag: 1) Sverige, (Lars-Inge Karlsson, Roland Olsson, Claes M Johansson), 1 210,5 prickar, 2) Norge, 1 940 prickar.

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel