Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Leijonborg lämnar regeringen

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (FP) lämnar regeringen. Han slutar efter mer än 40 år i politiken. En efterträdare beräknas vara utsedd kring midsommar.

"Efter mer än fyra decennier i politiken och tjugo val- och folkomröstningskampanjer känner jag för att göra något annat. Jag har bestämt mig för att jag inte vill ladda om för en tjugoförsta valrörelse. Jag tänker alltså inte kandidera i valet 2010 och då är det naturligt att nu lämna regeringen", skriver Lars Leijonborg i ett pressmeddelande.
Den formella avgången sker så snart en efterträdare utsetts.
"Jag är stolt över det jag åstadkommit under mina år som statsråd. Forskningspropositionen 2008 innehöll den i särklass största forskningssatsning som någonsin skett i Sverige. ESS i Lund för 13 miljarder kronor blir en av Europas största forskningsanläggningar och kommer att innebära ett stort lyft för svensk forskning. Globaliseringsrådets slutrapport innehåller en rad viktiga förslag, som tagits emot väl. Jag är tacksam mot Jan Björklund att jag fått tillfälle att fullfölja bland annat de uppgifterna. Jag har satt stort värde på samarbetet med mina kollegor i regeringen och Fredrik Reinfeldts ledarskap under de här åren", skriver Leijonborg.
Anders Andrén, presschef på utbildningsdepartementet, säger att en efterträdare till Leijonborg beräknas vara utsedd "kring midsommar".
Lars Leijonborg var i tio år, 1997–2007, Folkpartiets ledare och när den borgerliga alliansen vann valet 2006 fick han posten som utbildningsminister.
Från 2007 fram till i dag har Lars Leijonborg varit högskole- och forskningsminister.
Lars Leijonborg föddes 1949 i Solna i Stockholm och valdes till ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) när han var i 20-årsåldern. Han tog socionomexamen 1974.
I slutet av 1970-talet tog hans politiska karriär i Folkpartiet fart igen då han började arbeta som informationssekreterare, först vid utbildnings- och sedan vid arbetsmarknadsdepartementet.
Leijonborg blev 1980 partisekreterare för Folkpartiet och 1990 valdes han till andre vice ordförande där.

Socialdemokraternas kulturpolitiske talesman Leif Pagrotsky blir överraskad av beskedet att Lars Leijonborg avgår. 
- Han har gjort ett mycket bra arbete med ESS, säger Pagrotsky till TT.
ESS är den europeiska forskningsanläggningen som efter lång dragkamp mellan Sverige, Spanien och Ungern nu ska byggas i Lund. Ansvaret i regeringen har legat på Lars Leijonborg, som varit hårt engagerad i frågan.

När Lars Leijonborg mötte pressen på Rosenbad valde han att föra fram det han åstadkommit under sina tre år som statsråd. 
- Åren har varit bra för svensk forskning. Vi har sett resurstillskott som aldrig tidigare förekommit, sade Leijonborg.
Att Sverige vann striden om ESS beskriver han som en ”fantastisk krydda”.
- Jag har åstadkommit en hel del av det jag önskat.
Vad Leijonborg ska ta sig för i fortsättningen vet han inte. Till en början ska han ha semester.
- Men jag hoppas på att det kan komma ett och annat förslag, säger han och framhåller att han absolut inte tänker ta det lugnt.

Leijonborgs ministerkollega, utbildningsminister Jan Björklund, beklagar att regeringen mister en av sina ”mest erfarna ledamöter”.
”Lars Leijonborg är den mest framgångsrike forskningsminister Sverige har haft i modern tid. Han är också en av Sveriges mest rutinerade politiker”, skriver Björklund i ett pressmeddelande.
Björklund skriver också att han har förståelse för Leijonborgs beslut.
”Han har slitit hårt i den svenska toppolitikens centrum sedan 1970-talet. Vi är skyldiga honom ett stort tack”.
I pressmeddelandet bekräftar också Björklund att Leijonborgs efterträdare på posten som högskole- och forskningminister kommer att utses runt midsommar.

Det blir alltså ingen ändring av indelningen av ministerposterna, vilket Björklund ytterligare bekräftade när han träffade pressen. Han upprepade också sitt tack till Leijonborg och lovade att återkomma med besked om vilken folkpartist som inom kort ska efterträda honom.
Enligt uppgifter till TT är det i skrivande stund dock inte klart vem efterträdaren blir, trots att besked väntas inom bara knappt två veckor.

Statsminister Fredrik Reinfeldt konstaterade i en första kommentar efter Leijonborgs pressträff att det först är upp till Björklund att bedöma lämplig efterträdare, sedan får han som statsminister bedöma Björklunds förslag. På frågan om han skulle ta tillfället i akt att genomföra en större rockad inom regeringen svarade han kort: 
- Nej, det tycker jag inte.