Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Demokratin Finland attackeras av det auktoritära Ungern

Sedan den första juli är det Finland som är ordförandeland i EU. Då passar den ungerska regeringen på att arrangera en kampanj mot Finland i regeringskontrollerade medier.

Att ta ställning för demokrati mot diktatur borde vara en av de mest grundläggande reflexerna för varje liberal och för varje försvarare av "svenska värderingar". Men det är märkligt tyst bland svenska opinionsbildare om de attacker som nu Finland utsätts för, både av premiärminister Viktor Orban och av statskontrollerade ungerska medier.

En av frågor som står på dagordningen är att länder som Ungern och Polen urholkar de mest grundläggande principer som gäller inom EU: Rättsstaten och demokratin.

Finland är nu ordförandeland i EU. En av de frågor som står på dagordningen är att länder som Ungern och Polen urholkar de mest grundläggande principer som gäller inom EU: Rättsstaten och demokratin.

Viktor Orban har skapat ett system som innebär att nästan alla medier i Ungern spyr ut hans egen propaganda. En spegel av den statskontrollerade ungerska propagandan finns även i Sverige i form av Sverigedemokraternas inofficiella kanal Samhällsnytt. Att läsa om Ungern i Samhällsnytt har vissa likheter med hur det var att läsa om Sovjetunionen i de svenska Norrbottenskommunisternas tidning Norrskensflamman på 70-talet.

Fria medier finns visserligen. Obereonde organisationer finns. Men deras handlingsutrymmer har medvetet kringskurits av Viktor Orbans regering.

Den ungerska propagandabilden av Finland är en spegel av den kritik som riktas mot Ungern. Till exempel talas det om att mångfalden bland medier i Finland skulle vara allvarligt hotad. I Reportrar Utan gränsers index över pressfriheten i världen hamnar Finland på andra plats. Ungern ligger på plats 87. Den amerikanska organisationen Freedom House betecknar inte längre Ungern som ett fritt land. Så Ungern är med på samma lista som en rad andra "halvdiktaturer". Fria medier finns visserligen. Obereonde organisationer finns. Men deras handlingsutrymme har medvetet kringskurits av Viktor Orbans regering.

Att en högerinriktad halvdiktatur driver en propaganda som har likheter med det kommunistiska Sovjetväldets är inte konstigt. Inte heller att det finns diktaturfjäskande svenskar som fascineras av "starka ledare". Men denna regim har inte bara makt att sprida sin propaganda. Den har också makt att lagstifta i Sverige – om konsumentskydd vid internethandel, om säkerhet för livsmedel, om hur elprodukter ska märkas och en rad andra områden.

Det är en strid som de demokratiska krafterna i EU inte har råd att förlora. Det är en verklig ödesfråga för både Sverige och EU.

Att ha ett icke fritt land som medlem i EU är ett hot mot EU som är betydligt allvarligare än till exempel Brexit eller att EU-länderna har svårt att komma överens om en gemensam asylpolitik. Det är en strid som de demokratiska krafterna i EU inte har råd att förlora. Det är en verklig ödesfråga för både Sverige och EU.

En rad politiker och opinionsbildare har uttalat sig om Brexit. Men hur många är det nu som tar ställning för Finland mot Ungern? Kommer det att bli en punkt när socialdemokraten Stefan Löfven håller sitt nästa tal? Eller när Moderaternas Ulf Kristersson framträder offentligt efter sommaruppehållet? Kommer Ebba Busch Thor att stå upp för "svenska värderingar" den här gången? Att stödja Finland i det här läget handlar om grundläggande anständighet.