Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läs Gellhorn i stället!

När Mahvish Rukhsana Khan, amerikan med afghanskt ursprung, anställs som tolk åt advokaterna på Guantanamo reser hon till Afghanistan för att lära om fångarnas bakgrund.

Afghanistan är farligt, Amerikanerna är farliga och skjuter när som helst. Krigsherrarna är farliga och bevakar sina områden. Odetonerade minor är farliga. Folket är farligt i paritet till den stora fattigdomen som skapats när NGO som översvämmar Afghansistan (11 000 NGO finns i Afghanistan) driver upp priserna.

Afghanistan har världens högsta barna- och mödradödlighet, en nästan total analfabetism, oöverskådlig ohälsa orsakade inte minst av USA:s radioaktiva bomber.

”Min dagbok från Guantanamo” är inte som titeln anger fångarnas berättelser, men M R Kahns berättelse, så förvirrande och undvikande att den måste läsas försiktigt.

För tyvärr – sedan Martha Gellhorn och Studs Terkel kan inte amerikaner skriva reportageböcker, vilket är en tragedi.

Men läs det utmärkta kapitlet om den hungerstrejkande journalisten Sami al-Haj, liksom om resan till Afghanistan där ögonvittnet blir trovärdigt.