Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsa latin är inte konstigt

I Gävleborgs län finns 42 gymnasister som läser latin.
39 av dem fanns i går samlade för en temadag på Vasaskolan.
– Jättekul att umgås med andra nördar som är intresserade av samma sak, säger Susanne Södergren.

Föreläsningar och workshops blandades för fullt med hembakat fika i går på Vasaskolans temadag. Alla latinstuderande gymnasielever från Gävleborg samlades för att bland annat översätta namn på städer, och öka sina ordförråd inom både växtvärlden och medicin.

Tanken är att temadagen ska återkomma varje år, och att de gymnasieskolor som erbjuder latin ska turas om med värdskapet. Läraren Ingvar Nilsson är övertygad om att latin är ett språk man kan ha mycket nytta av att lära sig.

– Vi lär oss tolka texter som är 2000 år gamla. Hur ska man annars komma åt historien?

Både han och eleverna jobbar för att slå hål på myten om att man är konstig för att man läser latin, och att det skulle vara ett dött språk.

– Det finns en liten by i Italien där man pratar latin, säger Susanne Södergren.

Alla elever som studerar sam-språk på Vasa läser mellan fyra och sex olika språk. Latin ingår som en obligatorisk kurs. Eleverna talar inte språket flytande, men är väl bekant med många uttryck.

– Tråkigt bara att majoriteten som läser är tjejer, säger Fabian Munoz.

Det stämmer. Överlag har språkklasserna fler tjejer än killar. Eleverna tror att det beror på att tjejer är mer engagerade i skolan.

De är överens om att det är roligt med sådana här tillfällen att träffa andra som är intresserade av samma ämne. Och de tycker det är kul att kunna något som ingen annan kan; att kunna säga något som inte alla förstår. Trots att det ibland kan vara ganska svårt.

– Det tog tid att lära sig, men när man förstår systemet blir det kul, säger Fabian.

Att kunna latin innebär fler fördelar än att förstå namn på blommor och medicinska uttryck. Det är en stor fördel att ha grunden när man ska lära sig andra språk.

– Det är superkul att se texter på gamla byggnader och förstå. Då känner man sig speciell, säger Fabian.

– Och så ser det snyggt ut när man söker jobb, säger Susanne Södergren, som i framtiden kan tänka sig att jobba som tolk.