Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laser mot sjöbusarna - som blivit färre

Sedan ett år tillbaka använder sig kustbevakningen i Gävle av laserpistol för att hitta hastighetsöverträdare till havs.
- Vi har uppmätt ett tjugotal fortkörningar i sommar, säger Kjell Malmborg, chef för kuststation Gävle.

Annons
Det är i princip fritt fram att köra så fort man vill i havet kring Gävle. Undantagen är inloppet till Dalälven, Eskösundet, sträckan mellan Iggön och Römaren, samt kring Iggön. Där är hastigheten begränsad till sju knop, vilket motsvarar ungefär 13 kilometer i timmen. Den som ertappas med att bryta mot sjuknopsgränsen rapporteras till polisen, och böterna dimper ned som ett inbetalningskort i posten.

Fri fart
Att det råder fri fart på havet i övrigt är inte nödvändigtvis ett problem, menar Kjell Malmborg. Så länge man befinner sig på öppet vatten och har fri sikt är riskerna begränsade. Det är värre när båtar kör fort i Gavleån.
Inte heller i Gavleån finns hastighetsbegränsningar, men den som visar bristande hänsyn i samspelet med andra båtar eller i närhet till badande, kan dömas för vårdslöshet till sjöss. Ett betydligt allvarligare brott som kan ge upp till två års fängelse.
- Men vi ser faktiskt inte särskilt mycket buskörning, säger Malmborg, som menar att tendensen snarare är tvärtom.

Fler utbildar sig
Närmare tiotusen svenskar om året skaffar sig förarintyg för båt, eller skepparexamen.
Sedan starten 1962 har en halv miljon personer genomgått utbildningen, som bland annat ger rabatt på båtförsäkringen. Att dagens båtförare generellt har bättre kompetens än 70-talets, kan sannolikt tillskrivas kurserna.
Ett formellt "båtkörkort", som ibland diskuteras, tror Kjell Malmborg inte riktigt på. Men någon slags bevis på uppfyllda kompetenskrav skulle i vissa fall behövas.

För unga förare
- För båtar större än tolv gånger fyra meter krävs skepparexamen. Mindre båtar kan ha en enorm maskinstyrka, men får ändå framföras av tolvåringar. Det är ett problem, konstaterar han.
MARTIN HOFVENSTAM
026 - 159631
martin.hofvenstam_gd.se