Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laser ska knäcka myggen

ÖSTERFÄRNEBO
För att kunna sprida BTI bara där mygglarverna finns ska myggprojektet göra en tredimensionell höjdkarta över nedre Dalälven.

Annons
Laserscanningen från flygplan och databearbetningen kostar 900 000 kronor, men ska i framtiden göra bekämpningen billigare eftersom det går åt mindre BTI.
I går påbörjade det norska företaget överflygningen som beräknas ta ett par dagar.
Därefter tar det tre månader att göra kartan som biologen och virusforskaren Jan Lundström och doktoranden Martina Schäfer sedan ska arbeta efter.
På två-tre decimeter när ska kartan visa markprofilen över området när det är torrt.

Lättare hitta larverna
När översvämningarna kommer ska forskarna kunna se på kartan hur högt vattnet står och beräkna var mygglarverna, som trivs på grunt vatten, finns berättar Jan Lundström.
Tanken är att BTI, som sprids från luften med en precision på mellan fyra och sex meter, ska kunna släppas över utmärkta områdena och inte över hela översvämningsområdet.
Problem tidigare i år med att få ihop pengar till besprutningen är avhjälpta genom löften om bidrag. Enligt Jan Lundström är ekonomin i hamn för en besprutning i år. Två var budgeterade. När det är dags går inte att säga ännu, men Jan Lundström tvivlar på att det blir före juni med tanke på att det är så torrt. Kemikalieinspektionen har sagt ja till en liten utvidgning av området kring Österfärnebo och Tärnsjö till drygt 1 300 hektar.
Kartan kan komma till användning först nästa år om myggprojektet får nytt tillstånd att använda BTI. Då ska man söka tillstånd för ett större område och inkludera Färnebofjärden. Om kartan gör att mindre BTI går åt uppskattar Jan Lundström att kostnaderna minskar med ungefär tre miljoner kronor, från 13 till knappa tio nästa år.

ANNA BAGGE