Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laser tar bort utan fula sår

Tatueringsstudiorna blir allt fler, och på många ställen är det långa kötider.
Såväl män och kvinnor som unga och gamla väljer att utsmycka sina kroppar med olika bläckmotiv.
De flesta blir nöjda, men en del ångrar sig väldigt.
– Det är ofta namn som folk vill ta bort, säger Danne Sjöberg, som jobbar på Tattoo Station med borttagning av tatueringar.

För några år sedan fanns det fyra tatuerare i Gävle och Sandviken. I dag är de nästan 15, och det märks inte någon nedgång i intresset. En del nöjer sig med något litet motiv, medan andra fyller armarna och stora delar av kroppen med tatueringar. Men ibland blir det inte som man tänkt, eller så har man ändrat smak.

– Att ta bort en tatuering har tidigare varit omständigt, smärtsamt och ofta lämnat fula ärr, men nu har tekniken förbättrats, säger Danne Sjöberg.

Tekniken som används är laser. Med en laserpistol med utbytbara styrkor skjuter man på tatueringen som ska bort. Med ett tickande ljud avlossas laserstrålarna med snabb följd, och efter varje skott bildas ett litet blåsliknande märke på huden. Efter några dagar lägger sig svullnaden.

– Man brukar inte köra på ett större område än en handflata per gång. Annars kan kroppen reagera och man kan bli småsjuk, säger han.

Tatueringen försvinner inte efter en omgång. Det kan behövas upp till åtta gånger innan den försvunnit helt. Många väljer dock att endast köra någon enstaka gång, och sen göra en ”cover-up”, det vill säga en ny tatuering över den gamla. Jonas Norlén är en av de som vill förändra en befintlig tatuering.

– Den är för mörk. Jag vill göra den lite luftigare, säger han.

Jonas Norlén tatuerade sig för första gången i Danmark 1984. Genom åren har det blivit fler och fler.

– Det känns nästan ingenting. Visserligen har jag nog en ganska hög smärttröskel, men jag trodde det skulle göra mer ont, säger han, medan laserpistolen rör sig över armen.

När allt är klart smörjs armen in med lite återfuktande kräm. 1 500 kronor kostar besöket. För Danne Sjöberg väntar mer jobb. Arbetsmarknaden ser ljus ut.