Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt de ensamkommande barnen vara barn – tills motsatsen är bevisad

Debatten om de ensamkommande barnen fortsätter – och under tiden ger barnen själva oss sitt betyg genom drastiska uttryck i psykisk ohälsa, skriver Margareta Sidenvall, KD.

Beslut om åldersuppskrivning och som följd av det utvisningsbeslut fattar Migrationsverket med aldrig tidigare skådad hastighet. Det är barnen som skall ”bevisa sin ålder”. Id-kort hade endast 0,04 procent av de över 40 000 afghaner som kom till Sverige 2015.

Men Migrationsverket fortsätter att begära detta bevis och när detta inte kan presenteras begär man övriga handlingar "som kan visa din ålder". När vederbörande genom stora strapatser av anhöriga i Iran eller Pakistan lyckas få fram vaccinationskort eller avskrift av familjesidan med familjens födslar registrerades i koranen avfärdas dessa kategoriskt som "lågt bevisvärde".

Den enskildes uppgifter väger lätt. Migrationsverket kommer med sin dom: skriver upp åldern till strax ovan myndighetsgränsen utan att Migrationsverket i sin tur har plockat fram något som helst underlag för sin åtgärd. Rättssäker process?

I överklagandeprocessen borde den unge självklart ha rätt till sitt tidigare boende, sin gode man samt skolgång. Att Migrationsverket skrider till verket i sin nit är klandervärt. Inget beslut inom rättsverige i övrigt gäller innan det vunnit laga kraft – varför andra regler för dessa unga!

Det är dags för kommunerna i region Gävleborg att ställa upp för dessa unga. Nordanstigs kommuns enhetschef skriver i replik den 7 mars i ett försvar att skicka ut de unga till asylboenden, teoretiskt var som helst i Sverige och därmed dra undan all tidigare uppbyggd trygghet: ”Det är direkt olämpligt att blanda vuxna och barn i samma boende”.

Just det: Låt barnen få bo kvar i sin trygghet framför allt den tid när allt svajar omkring dem på grund av ett negativt beslut. De är de barn de uppger sig vara tills motsatsen är bevisad.

Margareta Sidenvall, KD

regionpolitiker i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel