Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt Gävle behålla tullstationen

GÄVLE
I en gemensam motion till riksdagen kräver Ragnwi Marcelind, kd, och Sven Bergström, c, att de planerade neddragningarna av tullen stoppas.

Annons
En nedläggning av tullstationen i Gävle vore ett hårt slag, anser de.
Nyligen presenterade Tullverket ett besparingsförslag. Det innebär att 345 personer riskerar uppsägning. Ytterligare 85 personer erbjuds avtalspension. Verksamheten koncentreras till 26 orter i stället för dagens 41.
I Gävle blir elva tjänstemän av med jobben.
Ragnwi Marcelind och Sven Bergström har nu skrivit en motion där de riktar skarp kritik mot besparingsförslaget.
- Om utredningsförslaget genomförs innebär det en drastisk nedskärning av nuvarande tullverksamhet med de ökade risker för smuggling och annan kriminell verksamhet som en väl fungerande tullverksamhet kan förhindra, skriver de i motionen.
De båda anser att tullen redan nu har svårt att klara sina uppgifter på grund av neddragningar.

Gävle drabbas
En av de tullstationer som skulle drabbas är Gävle där en av Sveriges tio största hamnar finns. Vid tullstationen i Gävle arbetar i dag elva personer med främst beskattningsfrågor och brottsbekämpning.
Ragnwi Marcelind och Sven Bergström anser att det är av stor betydelse för hela södra Norrland att denna verksamhet kan fortsätta att bedrivas.
- En nedläggning av tullverksamheten skulle dessutom vara ett hårt slag mot ett län som redan i dag lider av hög arbetslöshet och som drabbats hårt av neddragning av statliga myndigheter och service på en rad områden under senare år.
KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se