Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt grannarna bli delägare i vindkraften

Möjliggör ökad delaktighet i vindkraftsutbyggnaden, skriver Lise Nordin och Roger Persson, Miljöpartiet.

Vindkraften växer i Sverige, något som både Miljöpartiet och det svenska folket är positiva till. Sju av tio svenskar vill att det ska byggas mer vindkraft, och vi i Miljöpartiet ser det som en viktig pusselbit för att nå ett helt förnybart energisystem.

Men Sverige har mycket att lära från andra länder där människor är delaktiga i energiomställningen genom att ha solpaneler på sitt eget tak eller äga vindkraft tillsammans med andra.

I länder som byggt mycket vindkraft som i Tyskland och Danmark ägs vindkraften till stor del av hushåll och företag i området, vilket skapat oberoende från de stora energibolagen. Miljöpartiet vill att närboende alltid ska få rätten att köpa andelar och bli delägare när det byggs vindkraft där man bor. 20 procent av vindkraftverket ska erbjudas de som bor inom 4,5 kilometers radie. Om det finns andelar kvar så erbjuds de sen alla som är bosatta i kommunen. Danmark har använt det här systemet framgångsrikt i många år. Många vill dra sitt strå till stacken i energiomställningen, äga sin egen el och därmed få makt över elräkningen.

Även kommunen som helhet är en aktiv part vid vindkraftsetableringar och förtjänar därför ett erkännande om den bidrar till en grön omställning. Miljöpartiet föreslår därför att fastighetsskatten ska tillfalla den kommun där vindkraftverken står i stället för att som i dag gå rakt ner i finansministerns statskassa. Vindkraftverk betalar liksom andra kraftverk en årlig fastighetsskatt, cirka 30 000 kronor per vindkraftverk och år. Intäkten som ges till kommunen är en kompensation för kommunens arbete och ett viktigt symboliskt erkännande av bidraget till att ge Sverige mer förnybar energi. Ju mer vindkraft en kommun bygger desto större ersättning.

För att vindkraften ska kunna vara en fortsatt viktig pusselbit för att nå ett hållbart och förnybart energisystem behövs folkligt deltagande. Miljöpartiet hoppas samla fler partier kring våra förslag för hur människor ska få bli delaktiga i den gröna omställningen.

Lise Nordin

Riksdagsledamot Miljöpartiet, energitalesperson

Roger Persson

Miljöpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel