Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt invandrare och flyktingar rösta

Rösträtt i riksdagsvalet bör inkludera alla över 18 år, inte bara svenska medborgare utan även alla med permanent uppehållstillstånd, anser Felicia Liu, Liberala ungdomsförbundet.

”All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt.” (Regeringsformen 1974, kap 1:1)

I år är det 90 år sedan Sverige fick allmän och lika rösträtt. Liberalerna var pådrivande i utvidgningen av rösträtten i början av 1900-talet.

År 1921 godkände Sveriges dåvarande riksdag slutgiltigt ett förslag som röstats igenom första gången 1919 och som innebar allmän och lika rösträtt och valbarhet för kvinnor och män. 1921 fick för första gången både män och kvinnor i Sverige rösta i riksdagsvalet.

Rösträtt vid val till riksdagen har varje svensk medborgare som är eller någon gång har varit bosatt i riket och har fyllt arton år.

Endast den som uppfyller villkoren för rösträtt kan vara ledamot av riksdagen eller ersättare för ledamot. (2010:1408, Kap 3:4)

Vi ser det som en självklarhet att alla över 18 år svenskt med medborgarskap har rösträtt för att utse de 349 ledamöterna i riksdagen.

Vi tar rösträtten lika mycket för given som vi gör med rinnande vatten eller att det ska finnas mat i våra butiker.

Vi tänker inte alltid på att vissa invånare i Sverige fortfarande nekas rätten att få sin röst hörd.

Alla invånare ska vara lika värda i samhället.

Alla som bor i Sverige har ett ansvar, en skyldighet att följa svenska lagar och sträva efter att bidra till landets utveckling, genom studier och arbete. Samtidigt så stänger den nuvarande regeringsformen ute en del av Sveriges invånare.

De som varit folkbokförda i Sverige mer än tre år har endast rätt att utse ledamöter till kommun och landstings fullmäktige men man måste vara svensk medborgare för att ha rätten att rösta i riksdagsvalet. Jag menar att även alla myndiga med permanent uppehållstillstånd ska ha rättigheten att få rösta i riksdagsvalet.

Varje människa måste få göra sina val, och bli sedd som en individ på lika villkor. Vi måste alltid ha fokus på att människor är lika mycket värda. Att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter i ett demokratiskt samhälle.

Alla män och kvinnor har samma skyldigheter och rättigheter, samma ansvar för att skapa en jämlik och demokratisk värld. Allmän och lika rösträtt för alla är en grundläggande förutsättning för en demokrati.

Allmän och lika rösträtt handlar om att alla individer får sin röst hörd. Den som går och röstar har möjlighet att påverka Sveriges utveckling och sin egen framtid. Om man saknar rösträtt eller låter bli att rösta så saknar man friheten, friheten att påverka.

Myndiga invånare med permanent uppehållstillstånd har i nuläget ingen rösträtt i Riksdagsvalet. År 2008 var det drygt sex procent av Sveriges befolkning med utländskt medborgarskap folkbokförda i Sverige.

En person som är folkbokförd i Sverige med permanent uppehållstillstånd har rätt att leva, bo och arbeta i Sverige på samma villkor som alla vi andra. Därför bör regeringsreformen förnyas.

Medborgarskapet ska inte vara knutet till rösträtt i nationella val och de ämbeten som idag kräver medborgarskap.

Allmän och lika rösträtt i Riksdagsvalet bör inkludera alla över 18 år, både svenska medborgare och alla med permanent uppehållstillstånd oavsett kön. Inte förrän då blir riksdagen fullt ut en demokratisk representation för hela folket.

Felicia Liu

Liberala Ungdomsförbundet

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel