Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt patienten bestämma

Det sägs att den sjuke bara har en enda önskan: att bli frisk. Men den som blir sjuk i Sverige har sannolikt två önskningar – den första är att få komma till en läkare.

Trots vårdgarantin är köerna till många typer av behandlingar och operationer längre än tre månader. Just därför är EU:s patientrörlighetsdirektiv, populärt kallad Vårdval Europa, en så viktig reform. Med hjälp av vårdvalet ska patienterna kunna söka vård i hela unionen. I april röstade EU-parlamentet ja till förslaget och efter några turer i EU-maskineriet ska det återigen upp i parlamentet i höst.

Hittills har skiljelinjerna varit tydliga. Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill att patienterna ska få ansöka om förhandsbesked innan de ger sig av. Hållningen grundar sig i en oro för att så många kommer att söka sig utomlands att de svenska landstingen inte kommer att ha råd att driva god vård.

Allianspartierna har däremot drivit frågan om vårdval som en frihetsfråga för individen. Inget förhandsbesked ska behövas, patienten ska själv kunna söka vården de behöver.

Väljarna har alltså haft två klara alternativ: ett som främst värnar individen och ett som främst värnar systemet.

Men efter söndagens debatt mellan S-ledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt i SVT är det svårt att veta var M står. Enligt Reinfeldt kommer den som vill söka vård utomlands att behöva uppfylla vissa kriterier. Han uteslöt inte heller att Försäkringskassan först kommer att få godkänna behandlingarna. Är det verkligen en frihetsreform att flytta patienterna från landstingets väntelistor till Försäkringskassans köer?