Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt staten ta över sjukhusvården

GÄVLE
Sjukhusvården är i ekonomisk kris i hela landet. Nu kräver sjukhusläkarnas förening att staten tar över ansvaret för verksamheten.

- Det kan inte få fortsätta så här, landstingen har tappat kontrollen över utvecklingen, säger Anders Dahlqvist.
Han är vice ordförande i sjukhusläkarföreningen i Sverige och tillika överläkare inom medicinområdet vid länssjukhuset i Gävle. Efter tio år av ständiga budgetunderskott och sparprogram har han och hans kolleger tröttnat.
Läget är likadant i hela landet. Sjukvården sparar och sparar, ändå fattas det ständigt pengar. Nu börjar smärtgränsen bli nådd.
I Gävleborg står sjukhusen inför nya kostnadsneddragningar på 200-250 miljoner kronor.
- Genomförs detta kommer den medicinska säkerheten att äventyras. Vi kommer också att få väldigt svårt att behålla våra doktorer, säger Anders Dahlqvist.

"Förändring brådskar"
De summor det handlar om motsvarar tio vårdavdelningar med sammanlagt 220 vårdplatser.
Sjukhusläkarföreningen har tidigare föreslagit att staten tar över ansvaret som finansiär och beställare av högspecialiserad och specialiserad vård. Den senaste tidens utveckling visar att en sådan förändring brådskar, anser Anders Dahlqvist.
Landstingen klarar inte sin uppgift, menar han. Pengarna styrs inte dit de bäst behövs. Landstinget i Gävleborg är ett paradexempel. Man har Sveriges dyraste politikerorganisation. Man lägger ut stora pengar på att ge småbarnsföräldrar kortare arbetsdag. Man bekostar hälsokontroller för 40-åringar.
- Mycket av detta är vällovligt men som ekonomin ser ut i dag är det oförsvarligt, säger Anders Dahlqvist
Med staten vid rodret skulle det bli en bättre styrning av pengarna, tror han. Den administrativa överbyggnad som landstingen utgör skulle försvinna. Bypolitiska trätor skulle ersättas av långsiktighet. Möjligheterna till omfördelning av resurser till sjukvårdssektorn skulle öka.
Staten skulle också kunna göra nya gränsdragningar mellan vilken vård det offentliga ska stå för och vilken vård den enskilde ska bekosta ur egen ficka.
- En sådan översyn är nödvändig och det kan bara göras på statlig nivå. Reglerna måste vara likadana i hela landet, säger Anders Dahlqvist.
Men finns inte nackdelar med att det lokala inflytandet över sjukvården minskar?
- Nej, det är bara en chimär att landstingspolitikerna skulle ha något sådant inflytande. De har tappat greppet för längesedan.

BJÖRN HANÉRUS