Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att bli pessimist

Annons

För många år sedan var jag och handlade på en av de större livsmedelshallarna och frågade efter en speciell produkt, spelar ingen roll vilken.

– Nej, den har vi inte.

–- Varför då?

– Det finns ingen efterfrågan.

– Hur vet du det? Har ni haft den förut?

– Nä.

Den lilla episoden kom jag att tänka på då jag någon gång före julhelgen läste en insändare som några politiker på vänsterkanten hade skrivit. Den handlade om Strömvallen och gick ut på att det inte är någon idé att bygga någon ny arena eftersom det redan nu är så pass dåligt med folk på matcherna.

Tyvärr är det inte mycket kvar av den anda som en gång gjorde Gävle till en framstående handels- och kommunikationsstad och som redan då lyfte idrotten. Gefle IF var överlägset bäst i Sverige då fotboll började spelas här, och det berodde mycket på att det fanns en stark framtidstro och en vilja att ta till sig allt som var nytt och dynamiskt.

Naturligtvis var det rika och mäktiga grosshandlare som Isaac Westergren som gick i spetsen, men politikerna tog till sig idéerna i stället för att sitta och sura och försöka bromsa utvecklingen.

I vårt vågmästarsamhälle har den sortens makthavare tyvärr alldeles för mycket att säga till om, och om de får stå oemotsagda är det inte omöjligt att opinionsyttringar som den där insändaren faktiskt kan bidra till att skapa ett motstånd ute bland folket.

Här handlar det om ett projekt som ger jobb och blåser in lite framåtanda i hela stan – utan att skattebetalarna behöver betala någonting. Och ändå är det krafter igång som vill stoppa hela bygget.

Det är lätt att känna pessimism, inte bara inför Strömvallenprojektet. Ulf Kriström

Mer läsning

Annons