Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt att förväxla fjärilar

När GD skrev att vampyrfjärilen upptäckts i Skutskär hörde många av sig och berättade att de redan sett den. Men av allt att döma rör det sig om andra lövliknande fjärilar. – Risken att springa på en vampyrfjäril är vansinnigt liten, säger insektsexpert Jan-Olof Björklund.

GD skrev i onsdags om att vampyrfjärilen upptäckts i Skutskär och efteråt hörde flera personer av sig och berättade att de redan sett fjärilar med samma utseende. En person skickade till och med ett foto på en fjäril som han misstänkte kunde vara vampyrfjärilen. Men enligt experter som sedan dess kontaktat GD är det en så kallad videsvärmare på bilden.

Insektsforskaren Jan-Olof Björklund berättar att det finns en handfull fjärilar i Sverige som liknar torkade löv och således lätt kan förväxlas med vampyrfjärilen.

– Utmärkande för vampyrfjärilen är att den har lång nos, flikar på ryggen och ett slags marmorerade teckningar på vingarna. Vampyrfjärilen är också betydligt mindre än till exempel en videsvärmare, säger han.

För att se skillnad på alla fjärilar som liknar löv måste man enligt Jan-Olof Björklund vara en duktig fjärilsskådare. Att någon av de lövliknande fjärilar som blivit sedda skulle vara en vampyrfjäril tror han inte ett ögonblick på.

– Vill man se den måste man söka den och ingen insektsexpert eller fågelskådare har sett den förut. Risken att springa på en vampyrfjäril är vansinnigt liten, säger han.

Även om den upptäcktes först förra veckan tror Jan-Olof Björklund, med tanke på den ganska stora populationen, att den redan funnits i Skutskär i ett par år. Och orsaken till att den kommit hit är han helt säker på.

– Klimatförändringarna har gjort att den lockats till Sverige. Vampyrfjärilen sprider sig till platser som är varma.

Några som hört av sig till GD har även uttryckt oro för att vår nye gäst skulle vara fientligt inställd till människan.

– Det finns inga belägg för att den är våldsam och angriper folk. I Finland har den funnits i sju–åtta år och där har ingen blivit stucken. Inte heller finns några belägg för att den sprider sjukdomar.

Men om den funnits i Skutskär i två år så kanske den redan har tagit sig till Gävle?

– Kan vara så. Men forskaren Klas Kjellander har varit i Gävle flera gånger och samlat arter och han har aldrig sett den. Vampyrfjärilen rör sig inte mycket omkring. Hittar den en lämplig lokal blir den kvar.