Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lätt sommarmat i ljusaste helgen

Midsommarhelgen står och faller med matjessill, gräslök, färskpotatis och jordgubbar. Enkelheten själv men ändå så vansinnigt gott när dagarna är som längst. Komplettera med inkokt lax och Skagenröra samt några milda sommarköttbullar med persilja och du kan lugnt invänta årets ljusaste helg

Matjessill må vara både svensk tradition och svenskt hantverk, men från början kommer den kryddade sillen från Holland. Egentligen är det namnet på en så kallad jungfrusill, eller maatjesharing på holländska, vilket är ung, ganska fet och ännu inte könsmogen sill. Den ursprungliga råvaran till inläggningen fångades utanför Islands kust på hösten. Huvudet avlägsnades och fisken vändes i kryddor samt lades i tunnor där den lagrades i ungefär tre månader. Den delen av arbetet gjordes till sjöss. Väl i land fileades och konserverades fisken.

Det som började som en holländsk konserveringsmetod har sedan mer än 100 år förgreningar in i det svenska fisket och fiskeindustri. Smakmässigt skiljer sig den holländska och svenska sillen åt. Originalet smakar mer fisk medan den svenska mer kryddor.

Än i dag är hanteringen av matjessill bunden till säsong och årets matjessill brukar nå handeln någon gång i början av maj. Av det förstår man lättare kopplingen till midsommar eftersom det är då som fisken på allvar kommer ut på marknaden.

Vi ser samma koppling mellan midsommar och jordgubbar. I dagens transportintensiva samhälle är det lätt att glömma bort att det bara är någon generation sedan som jordgubbar var en utpräglad säsongsvara just kring midsommarhelgen.

Nu finns importerade jordgubbar att köpa snart sagt året runt. Tillgången är god med importen i ryggen, men söta svenska jordgubbar vinner i smak. Just därför brukar jag inte krångla till det med de goda, svenska bären. Skölj och lägg upp i stora glas och servera enbart socker och vispad grädde till. Allt annat känns som överkurs.

Dan Strandqvist