Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättare hitta till Gläntan

SANDVIKEN
Kvinnojouren Gläntan firade i går 20 år och invigde samtidigt sina nya lokaler på Köpmangatan i Sandvikens centrum. Lokaler som ska ge föreningen ett lyft genom att kvinnojouren nu blir mer lättillgänglig.

Annons
- Vi ser att behovet av hjälp till utsatta kvinnor ökar alltmer, säger föreningens ordförande Cecilia Röllin.
Hon hoppas att föreningen nu ska få lättare att engagera fler kvinnor för ideellt arbete i jouren. För att arbetet inte ska bli alltför betungande skulle det behövas dubbelt så många jourkvinnor.
Sinnikka Högman är en av de nya jourkvinnorna. Hon kom med för att hon vill vara en medmänniska och hon är beredd att offra den tid som jourhelgerna kräver.
- Jag tycker det ska bli spännande och jag vet att vi behövs, säger hon.
Föreningen har i dag anställd personal och förutom att få fler jourkvinnor pågår ett stort arbete mot ungdomar. Cecilia Röllin är anställd för att driva Tjejjouren och är ofta ute på skolorna. Hon kom med i föreningen genom en praktikplats.
- Jag tror att vi jourkvinnor upplever vårt jobb som lite av ett kall, säger hon.
Bilden av kvinnomisshandeln visar också på behovet av hjälp för utsatta kvinnor. Ungefär 200 dygn per år bor det kvinnor och barn i jourlägenheten och behovet ökar. Inte minst alltfler invandrarkvinnor vågar komma till jouren efter att ha misshandlats hemma.
- Därför blir vår utåtriktade verksamhet så viktig för att de utsatta ska upptäcka att vi kan hjälpa dem, säger Cecilia Röllin.
ULF GRANSTRÖM