Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättings går i graven

Samarbetsparterna kunde inte rädda verksamheten. Kulturhus Lättings stänger.
– Vi skickade konkursansökan till tingsrätten i början av veckan, säger Arvin de la Cruz.

Varken AME, arbetsförmedlingen eller någon av kulturhusets andra samarbetspartners kunde hjälpa till. Bakgrunden är den ekonomiska kris som föreningen hamnat i. Dels på grund av skulder, men också på grund av en misstänkt förskingring på uppåt en halv miljon kronor.

– Du får ursäkta hur jag låter, men det här är inte så roligt. Det känns jobbigt för att allt har funkat i 20 år. Och tråkigt, eftersom vi alltid trott att det ska lösa sig, säger Arvin de la Cruz med 12 år på Lättings bakom sig.

Nu står det klart att förningen inte går att rädda. En konkursansökan skickades in till tingsrätten i början av veckan. Nu väntas besök från konkursförvaltaren.

– Vi har insett hur det ligger till. Det går inte att fortsätta driva en verksamhet som blöder varje månad. Det blir en snöbollseffekt. Skulden blir större varje månad när vi inte får in några intäkter.

45 långtidsarbetslösa och 11 anställda berörs. Sex har fått gå tidigare i år.

– Många människor förlorar sin trygghet. Vad händer med dem?

Föreningen har en skatteskuld på 930 000 kronor. Dessutom är de senaste åtta månadshyrorna, motsvarande 872 000 kronor, obetalda.

– Kanske är vi naiva som trott på människan och verksamheten.

Samtal har förts med alla samarbetspartners, samt socialtjänsten och andra som berörs av konkursen.

– Allmänheten tror att vi är kommunägda. Folk kommer märka hur viktiga vi är när vi försvinner.

LÄS OCKSÅ

"En sorg om Lättings försvinner"