Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lättingsskandalen – en dubbel tragedi

Lättings öde är ett dubbelt sorgespel. Det är förstås beklagligt för verksamheten, men också en personlig tragedi.
– Att föreningen går i konkurs behöver inte automatiskt betyda att verksamheten går i graven, säger Git Sundberg.

Lättings är en fantastisk verksamhet. Konkursen drabbar många människor i samhället. Det tycker Git Sundberg, som är god vän med Susanne Ruthström och efter sina tio år som chef på Musikhuset Sjömanskyrkan också delar hennes erfarenhet av att driva kulturinstitution i Gävle med arbetslösa i fas 3.

– Hon är en kollega och själsfrände på så sätt. En otroligt omtyckt person. Susanne är en av Sveriges mest efterfrågade teaterpedagoger.

I 30 år har Susanne Ruthström bidragit till Gävles kulturliv. Därför är det många som är ledsna nu när hon som verksamhetschef erkänt att hon spelat för en miljon av kulturföreningens pengar och på så sätt försökt rädda dess framtid, säger Git Sundberg, vars telefon de senaste dagarna har pipit ideligen. Många hör av sig och vill hjälpa till att hitta en lösning.

– Det är lätt att använda fördömande ord och tycka att det är omoraliskt gjort. Men jag råder jag alla till att tänka två varv. Jag blir skrämd när jag ser vad som skrivits i kommentarerna på nätet.

Git Sundberg och Susanne Ruthström har följt varandra under många år, sedan de lärde känna varandra i arbetarteatern Pegasus 1992. De har även varit aktiva i Teaterförbundet samtidigt och delar många bekanta.

– Teater gör att man kommer varandra nära inpå livet. Susanne Ruthström är en människa med stort hjärta, vars röda tråd är att alltid låta den lilla människan komma till tals.

Git Sundberg vill noga påpeka att en konkurs inte automatiskt måste betyda att verksamheten upphör.

– Jag hoppas vi är många som vill resonera ihop om hur föreningen ska kunna fortstätta, även om den får ett något förändrat uppdrag.

Nu finns till och med en Facebookgrupp under namnet "Vi som gillar Kulturhus Lättings och vill att det ska räddas kvar". Arbetsförmedlingen är beredd att ta emot de drygt 50 personer som berörs den dag Kulturhus Lätting stänger.

– Förhoppningen är förstås att konkursförvaltaren ska kunna hitta någon som är beredd att ta över verksamheten. Om det inte går kommer Gävle kommun att försöka hitta andra platser för de 40 personer som i dag finns på Lättings. Lyckas inte det har vi beredskap för att kunna ta hand om dem, de lämnas inte i sticket, säger Charlotte Humling, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Läs även:

Chefen försökte rädda Lättings med spelvinster

Lättings går i graven

Lättingsskandalen: Vad driver en person till spelmissbruk?

Åklagaren: "En mängd kontoutdrag att gå igenom"