Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lax- och Belugalinsaladåber

Annons

4 personer/st.
250 g kallrökt lax
1 1/2 dl svarta Belugalinser
3 dl vatten
2 lagerblad
1 kvist rosmarin
3 salladslökar eller det vita från purjolök
4 blad gelatin
1 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1/3 fiskbuljongtärning
Att äta till:
2 dl crème fraiche
1 rödlök
röd stenbitsrom
citron
mynta
1. Skölj och koka Belugalinserna 30 minuter under lock i lättsaltat vatten smaksatt med lagerblad och hel rosmarinkvist. Lyft upp lagerblad och rosmarinkvist och låt bönorna svalna i den vätska som finns kvar.
2. Koka upp vin och vatten med en bit fiskbuljongtärning. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten.
3. Lägg 1-2 matskedar Belugalinser i cocotteformar alternativt andra portionsformar.
Skär laxen i tunna skivor och strimla salladslökarna. Varva lax och salladslök ovanpå linserna.
4. Krama ur gelatinbladen och släpp ner dem i den ännu fingervarma vin- och fiskbuljongen. När gelatinet löst sig fördelas vätskan i formarna. Plasta och ställ kallt minst 3 timmar.
5. Lossa kanterna med vass kniv och värm undersidan mot spisplatta eller i hett vatten. Stjälp upp aladåberna direkt på den tallrik de ska serveras.
6. Komplettera med citron, crème fraiche, finhackad rödlök samt stenbitsrom på toppen. Garnera med myntakvistar strax före servering.