Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lax- och Belugalinsaladåber

4 personer/st.
250 g kallrökt lax
1 1/2 dl svarta Belugalinser
3 dl vatten
2 lagerblad
1 kvist rosmarin
3 salladslökar eller det vita från purjolök
4 blad gelatin
1 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1/3 fiskbuljongtärning
Att äta till:
2 dl crème fraiche
1 rödlök
röd stenbitsrom
citron
mynta
1. Skölj och koka Belugalinserna 30 minuter under lock i lättsaltat vatten smaksatt med lagerblad och hel rosmarinkvist. Lyft upp lagerblad och rosmarinkvist och låt bönorna svalna i den vätska som finns kvar.
2. Koka upp vin och vatten med en bit fiskbuljongtärning. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten.
3. Lägg 1-2 matskedar Belugalinser i cocotteformar alternativt andra portionsformar.
Skär laxen i tunna skivor och strimla salladslökarna. Varva lax och salladslök ovanpå linserna.
4. Krama ur gelatinbladen och släpp ner dem i den ännu fingervarma vin- och fiskbuljongen. När gelatinet löst sig fördelas vätskan i formarna. Plasta och ställ kallt minst 3 timmar.
5. Lossa kanterna med vass kniv och värm undersidan mot spisplatta eller i hett vatten. Stjälp upp aladåberna direkt på den tallrik de ska serveras.
6. Komplettera med citron, crème fraiche, finhackad rödlök samt stenbitsrom på toppen. Garnera med myntakvistar strax före servering.