Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leandro Bontemps arrangerar musikkväll under Gävle Pride: "Jag vill få hit fler artister som inte är cis-män"

 
Gävle Pride 2016
Visa alla artiklar

Ett av arrangemangen under Gävle Pride är "Born This Way", en fullspäckad torsdagskväll på Musikhuset. Alla intäkter under kvällen går till Find Hope och deras arbete för HBTQ-flyktingar. Bakom arrangemanget står Stay Trve Bookings och Vuxenskolan. GD Nöje har träffat Leandro Bontemps, grundare av Stay Trve och initiativtagaren bakom musikevenemanget.

Under kvällen torsdag 11 augusti kommer elva artister att uppträda på Musikhusets scen. Flera genrer finns representerade och temat är att vara sig själv och att respektera varandra. Det är ett stort arrangemang, och ändå har Stay Trve Bookings bara funnits sedan början av sommaren. Tanken på att arrangera normbrytande evenemang fanns hos grundaren Leandro Bontemps redan från början.

–Allt började med att jag bokade Vivre Sa Vie till Bildahuset 3 juli. De är ett hardcoreband och medlemmarna är transpersoner. I samband med den spelningen kontaktade jag Gävle Pride som blev intresserade och undrade om jag kunde ordna något under festivalen också, berättar Leandro Bontemps.

Han berättar att han länge reagerat på att musikscenen är väldigt mans- och cisdominerad och att han vill bryta den trenden. En cis-person är någon vars kropp, juridiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt normen. Inspiration har han även fått från klubbscenen i Stockholm där normkritiken ofta kommit lite längre än i Gävle.

–Jag vill få hit fler artister som inte är cis-män. Det finns flera klubbar i Stockholm som bara bokar band med kvinnliga medlemmar, eller där medlemmarna inte är cis-personer. När jag ska boka in ett band i Gävle är det oftast killar som hör av sig men jag vill bidra till att alla ska få lika mycket plats, säger Leandro Bontemps.

Han är medveten om att trots intentionerna är majoriteten av bokningarna till Born This Way män. Det tycker han är synd och ska jobba mer på det framöver.

–Jag har försökt boka lokalt och jämställt men jag känner helt enkelt inte så många i stan än. Jag har tagit hjälp av Jonas Hamquist för att få kontakt med fler lokala artister men många av banden jag kontaktat inför Pride har inte kunnat spela gratis. Eftersom arrangemanget på Musikhuset inte har någon stor budget och är för välgörenhet har jag behövt hålla mig till artister som har möjlighet att spela mot mat och i vissa fall reseersättning, förklarar Leandro Bontemps.

Alla intäkter under kvällen kommer att gå till Find Hope, en ideell organisation som jobbar med att hjälpa HBTQ-migranter, -flyktingar och unga som kämpar med genus och sexualitet i Sverige. Naome Ruzindana som är grundaren av Find Hope tvingades själv fly Rwanda på grund av sitt arbete för homosexuellas rättigheter. Under torsdagen kommer hon att finnas på plats på Musikhuset för att berätta om organisationens verksamhet.

Born This Way är ett samarbete med Studiefrämjandet, Vuxenskolan, The Tube, Find Hope och Gävle Pride. Leandro Bontemps har även bjudit in representanter från Feministiskt initiativ som kommer att delta med information under kvällen. Han väntar fortfarande på svar från några andra organisationer som han bjudit in.

Musikarevenemanget är Leandro Bontemps första större arrangemang och genremässigt fyller artisterna upp hela spektrat från akustiskt till hardcore. Leandro Bontemps berättar att han inte vill nischa sig genremässigt utan vill ha en så bred representation som möjligt. Men musiken är inte hans enda fokus under kvällen.

–Jag vill att folk inte bara ska komma för att se musiken utan även att de kommer för en bra sak. Jag vill att alla ska gå hem med en bra magkänsla, säger han.

Förutom torsdagskvällen under Gävle Pride har Leandro Bontemps även inlett bokningssamarbeten med Bilda och biljardbaren Rack 'n' Roll. Han är 21 år och kommer ursprungligen från Stockholm. Till Gävle flyttade han tillsammans med sin mamma när han var 11 år gammal. Utöver jobbet som bandbokare via Stay Trve Bookings spelar han gitarr och sjunger i metal-hardcorebandet Moth. En av hans stora drömmar är att arrangera en större spelning, kanske en festival, där bokningarna är jämställda och där stämningen påminner om den gamla Peace & Love-festivalen.

Vad: Musikkväll där intekterna går till organisationen Find Hope

Var: Musikhuset, Gävle

När: Torsdag 11 augusti, första bandet börjar 17.00

Artister: Subztain (Upplands Väsby), Oakred (Bodås), Ismael (Gävle/Sandviken/Stockholm), Anna Frank (Gävle), Lamour (Gävle), Manno (Gävle), Acidiun (Uppsala), Evelina Frisk (Gävle), Antham (Gävle), Blue Khan (Arbrå), MOTH (Gävle/Tierp).

Läs mer: Ismael spelar på Born This Way under Pride: "Det finns fortfarande de som säger att man borde skämmas"

Läs mer: Racken lever och frodas med ny ägare: "Jag vill tillbaka till Rackens gamla tider"

Läs mer: Leandro Bontemps fixar spelningar med transaktivister och Kinas äldsta punkband

Läs mer: Energiskt när kinesiskt keltpunk-band intog Gävle