Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LED-konst lyser upp i mörkret kring Gävle sjukhus

Ett nytt konstverk har invigts vid Gävle sjukhus. Konstnär är en av den tekniskt mer avancerade konstens pionjärer i Sverige: Peter Hagdahl.

En kameleont har satt sig på väggen till Gävle sjukhus nya operationshus.

Kameleonten är visserligen en liknelse, men en träffande sådan. Det nya offentliga konstverket ”Forms of influence” vid dagkirurgin består av en LED-skärm som påverkas av yttre stimuli.

Missa inte de senaste recensionerna och krönikorna från GD Kultur. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Konstnären Peter Hagdahl, en av de svenska pionjärerna inom den så kallade new media-konsten, ligger bakom verket. Den stora skärmen känner av omgivningen, låter sig påverkas av färger, av rörelser, temperatur, och förändras efter vad som sker i närheten.

Har du någonting färgglatt på dig och går förbi så reagerar verket på dig, konstaterar Peter Hagdahl.

– Verket är lite som en organism som tar upp intryck från omvärlden.

Han kan inte själv svara på hur skärmens mönster förändras av de specifika förhållanden som råder när vi ses, en kall och skinande vit dag med blå himmel. Han har på egen hans programmerat verket.

– Den är exempelvis väldigt intresserad av billyktor och reagerar på dem. Nu låter det som att jag pratar om ett djur, säger Peter Hagdahl med ett skratt.

Ja, när han beskriver det låter det onekligen som om ”Forms of influence” är ett eget väsen, som Miman i Harry Martinsons ”Aniara”.

Peter Hagdahl har tidigare skapat en sådan här stor LED-skärm för gallerian Mood i Stockholm. Nu är han glad över att även den offentliga konsten vågar sig in i detta digitala landskap.

– Det är roligt att kunna arbeta med digitala medier i offentlig konst, så att det inte bara blir platta tavlor.

Han har testat att leja ut arbetet med att programmera, men konstaterar att det inte blev lyckat. Han måste själv behärska hela processen och därför hålla teknikkompetensen hög. En jämförelse är med hur bildkonstnärer alltid måste ha kunnat hantera sin palett, rent tekniskt. I dag är konsten mer idébaserad – men hantverkskunnandet måste finnas i grunden, även för en konstnär som skapar på LED-skärmar.

Trots det är inte Peter Hagdahl en tekniknörd. Intervjuer och recensioner av hans konstnärskap återkommer till att han för in humanismen i tekniken, eller vice versa. Ett tema i hans konst är rörlighet och förändring, en frånvaro av stillastående som präglar vår tid.

Just LED-tavlor förknippas med kommersiella budskap. Kanske drar offentlig konst som denna åt sig helt andra blickar, vana att vila ögonen på de digitala skärmarnas reklamvärld.

– För allmänheten kan det vara intressant att se digitala bilder i offentligheten som inte bara säger: Köp det här!