Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Det är inte Sveriges uppgift att integrera afghaner i Afghanistan

Sverige gör inte tillräckligt för personer som fått avslag på sin asylansökan. Det tycker Migrationsverkets expert på återvändande Terje Torvik i ett reportage av Sveriges Radio.

Han har jämfört antalet aktiviteter som erbjuds till personer som beviljats uppehållstillstånd med antalet som finns för dem som har fått avslag på sin ansökan.

För den förra gruppen uppgår antalet projekt till hundratals, medan den senare får nöja sig med fem. Personer som tvingas återvända till sina hemländer uppges vara oförberedda på övergången.

Med tanke på Torviks roll är siffrorna sannolikt korrekta. Men det är inte konstigt att skattepengar liksom stödinsatser i första hand tydligt fokuserar på de människor som befinner sig i landet.

Sverige lägger stora resurser på att hantera dagens invandringsnivåer. Inräknat hur politiker valt att hantera efterdyningarna av de stora vågorna från 2015, exempelvis genom gymnasielagen, går det inte att hävda att ansträngningarna är otillräckliga.

Ett humant samhälle bedöms ofta efter hur det behandlar de svagaste. Där­emot är det fel att bedöma humanitet utifrån ett kriterium som bygger på vad som inte görs för människor som inte kommer att bo i detta samhälle. I så fall skulle de flesta falla kort i fråga om tillräcklighet.

De länder som är ärliga med sina begränsningar har också större möjlighet att förstå vad de faktiskt kan och bör göra. Givetvis kan vi erbjuda ett visst stöd till personer som återvänder, men frågan är om det är motiverat även om det skulle vara möjligt. Någonstans måste gränsen för den svenska statens ansvar dras.

Det finns större problem. Torviks tanke på bättre stöd för återvändare tycks fokusera på människors väl och ve, men mäter den i första hand i antalet projekt. Det är inte rimligt.

Sverige är ett programrikt men systemfattigt land. Som Torvik själv räknat fram har vi sett otaliga satsningar och åtgärdsprogram för att förbättra integrationen. Men integrationen är till stor del misslyckad.

I stället för att lägga ytterligare resurser på nya samordningar och utbildningar för dem som inte ska bo här, bör vi satsa mer på att integrera de som faktiskt bor i Sverige. Integration av hemvändande afghaner i Afghanistan måste vara Afghanistans ansvar.

Gustav Juntti