Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Överlever Liberalerna att sitta i regering mot Socialdemokraterna?

En regering med S, Mp, C och L låter som allt mer trolig. För Liberalerna väntar oavsett vägval en kamp för överlevnad.

Annons
Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Jessica Gow / TT

Under fredagen kom allt fler uppgifter om att det finns en uppgörelse mellan S, Mp, L och C.

Liberalerna har länge gått kräftgång i opinionen och de senaste två valen har partiet inte kravlat sig högre än 5,49 procent av rösterna till riksdagen. Ett nyval kan mycket väl innebära att partiet åker ur riksdagen.

Liberalernas och Jan Björklunds veliga agerande efter höstens val har inte stärkt partiets aktier men det är ett misstag att tro att det rör sig om en tillfällig kris inom partiet. Konflikten inom partiet är inte ny. Klyftan mellan vad vi för enkelhetens skull kan kalla socialliberaler och batongliberaler har djupnat allt mer under många år. I det minst sagt komplicerade parlamentariska läge som råder efter höstens val har denna spricka tydliggjorts allt mer.

För många inom partiet är alliansen det självklara valet medan andra ledande liberaler – aktiva i ungdomsförbundet eller i partiet på 1990-talet – tillhör dem som inte nödvändigtvis ser ett annat borgerligt parti som självklar samarbetspartner.

2017 meddelade Birgitta Ohlsson att hon ämnade utmana Jan Björklund om partiledarposten. Hon, ivrigt påhejad av den högljudda socialliberala, feministiska falang där hon har sitt allra starkaste stöd, fick dock inte den förväntade framgången.

De senaste två åren har Jan Björklund och liberalerna gett så många besked i regeringsfrågan och hur man ska förhålla sig gentemot SD att det är lätt att bli åksjuk av alla turer.

Då var kritiken stark från Birgitta Ohlsson-falangen mot Jan Björklund. Idag ställer sig många av dem som då var kritiska mot Björklund på hans sida eftersom han markerar mot Sverigedemokraterna med den tydlighet som de längtar efter. Han har ju till och med dragit in sina barn i ekvationen och deklarerat att han lovat dem att utestänga SD. Och det är en "mittenregering" med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som ska garantera en isolering av nationalisterna i SD.

Vad gäller SD-frågan är ju även Kristerssonfalangen djupt kritisk mot partiet. Den som hittar en liberal som vill samarbeta med SD får leta länge. Men analysen om hur SD ska stoppas skiljer sig åt. Kristerssonfalangen anser att ett brett samarbete i mitten kommer att tvinga fram ett fördjupat samarbete mellan och också stora framgångar för Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Får Björklund som han vill och sätter sig i regering med Socialdemokraterna eller ger stöd till en sådan kommer säkert många i partiet att rätta in sig i ledet tills vidare, men sprickan finns där.

Risken är dessutom överhängande att Socialdemokraterna mosar Liberalerna på samma sätt som Miljöpartiet. Och om en sådan regering överlever, vilken blir väljarnas dom mot Liberalerna?

Annons