Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 000 flyktingar till Cypern

Republiken Cypern planerar för att kunna ta emot uppemot 200 000 flyktingar från Syrien, berättade Sveriges Radio i veckan. Antalet motsvarar nästan en fjärdedel av befolkningen på drygt 800 000 i den fria delen av Cypern.

Annons

En jämförelse med Sverige hisnar. Skulle Sverige per capita anta samma beting som det lilla Cypern skulle vi ta emot nästan två miljoner flyktingar. Skulle Sverige per kvadratkilometer ta emot lika många som Cypern – vars regeringskontrollerade del utgör 1,2 procent av Sveriges yta – då skulle Sverige ta emot 16 miljoner flyktingar!

Detta är naturligtvis bara räkneexempel, och Cyperns mottagningskapacitet står givetvis och faller med att EU är med och finansierar.


Men Cypern har erfarenhet av ett stort flyktingmottagande. Under det månadslånga kriget mellan Israel och hizbollah i Libanon år 2006 tog Cypern emot omkring 90 000.
Att visa solidaritet med människor som hotas av att massakreras av en galen regim är alltså ingen omöjlig handlingslinje för ett land. Det kan ge lite perspektiv för alla som påstår att Sverige har ”massinvandring”.

Filoxenia har valts som ledord för Cyperns ordförandeskap i EU detta halvår, ett ord som på grekiska betyder gästfrihet.
Det verkar inte bara vara tomma ord.

David Nyström

Mer läsning

Annons