Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2011 till historieböckerna?

/

År 1989 reste sig folken i Östeuropa mot förtrycket och även om det finns orosmoln på demokratihimlen (Ryssland, Vitryssland, Ungern), så är idag – mer än 20 år senare – länderna bakom den gamla järnridån faktiskt demokratier.

Annons

Året 1989 är ett av de stora, historiska årtalen som kommer att stå kvar i historieböckerna.

Kommer 2011 att skrivas in som året då demokratin kom till arabvärlden?

Vi blev ju tagna på sängen, de flesta av oss. När muren föll och Östeuropa demokratiserades hade utvecklingen föregåtts av Gorbatjovs Glasnost som antydde vad som komma skulle. Men plötsligt knoppades en arabisk vår i Tunisien för att slå ut i full blom i Egypten. Libyen följde och när 2011 nu tar slut har tre diktatorer i arabvärlden fallit.

Den arabiska våren visade att människans längtan efter frihet och demokrati finns överallt, så även i hårt diktatorstyrda länder som de i arabvärlden.

Förhoppningsvis får 2011 en lika positiv klang som 1989 när det kommer till milstolpar för demokratin. Men det beror förstås också på fortsättningen. Kommer övriga diktatorer i arabvärlden att störtas och hur kommer Egypten, Tunisien och Libyen att förvalta sin nyvunna frihet? Förhoppningsvis blir 2012 ett minst lika viktigt år för utvecklingen.

Alla sammanställer årskrönikor av vitt skilda slag så här års, allt från utrikeshändelser till årets bästa filmer. För journalister är årskrönikorna i år ett tacksamt jobb. Enskilda stora händelser brukar varje år bjuda på men 2011 har rent nyhetsmässigt varit osannolikt händelsesrikt, även utan demokratiutvecklingen i arabvärlden.

Usama Bin Laden greps och dödades i strid med amerikanska säkerhetsstyrkor och i slutet av 2011 avled den kommunistiske extremdiktatorn Kim Jong Il, ledare för världens mest slutna land Nordkorea där hundratusentals invånare fängslas för minsta misstanke om tankemotstånd och där befolkningen lider svårt av den ständiga hungersnöden.

I Japan slog en tsunami efter en jordbävning ut kärnkraftverket i Fukushima vilket kom att bli den värsta kärnkraftsolyckan i världen sedan Tjernobyl 1986.

När Anders Beiring Breivik en sommardag i juni genomförde sina terrordåd i Oslo och på Utöya blev resultatet svårt att ta till sig. 69 personer dödades, de flesta av dem ungdomar på plats på Utöya för det norska socialdemokratiska ungdomsförbundets sommarläger.

Rättegången mot Breivik inleds i vår och kommer att hårdbevakas. Det ruskiga rasistiska budskap som den förvirrade och hatiska terroristen tagit till sig kommer att nagelfaras och återigen sättas i fokus. Vi kommer återigen att påminnas om att Breiviks tankegods – mot mångkultur, för nationell homogenitet – delas av alltför många.

I Sverige har inrikespolitiken till stor del handlat om Håkan Juholt som valdes till ny partiledare i mars men framförallt om hans hyresaffärer. För Socialdemokraterna har det gångna året varit historiskt på helt fel sätt. 2011 bjöd det fornstora partiet på historiskt låga resultat i opinionsmätningarna.

Om inte siffrorna vänder för partiet kommer nog Juholt framemot våren fira sitt första – och enda – år som partiledare.

Mer läsning

Annons