Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholen i skamvrån

/

För mindre än tio år sedan insveptes varje krog- och kafébesök i ett moln av tjock cigarettrök.

Annons

Det hörde till och var en del av nöjet för många. De rökfria avdelningarna var sorgfälligt isolerade och folk som gnällde på rök uppfattades lätt som just gnälliga.

Nu är det är olagligt och helt otänkbart att dra upp ett cigarettpaket efter desserten på restaurangen.

Bara den som är helt okänslig för andra människors ogillande törs dra ett par bloss på en perrong eller busshållplats.

Det finns inga artister, politiker eller näringslivstoppar som vågar visa sig med en glödande cigarett mellan pek- och långfinger. Inte ens kultureliten verkar se cigaretten som en lämplig accessoar längre.

Rökning ses i dag närmast som ett personligt misslyckande, något som indikerar brist på ambition och självrespekt. Medan tränings- och hälsotrenderna sveper över landet blir det bland allt fler befolkningssegment allt mindre socialt accepterat att röka.

Fortfarande är det oroväckande många ungdomar, särskilt tjejer, som lider av vanföreställningen att det på något sätt skulle vara coolt och världsvant att bolma tjära och nikotin. Men den långsiktiga trenden är att rökning minskar även bland tonåringarna.

Samma trendriktning kan skönjas vad gäller alkoholkonsumtionen.

Efter att svenskarna ökade sitt drickande efter EU-anslutningen går konsumtionen nu sakta neråt bland de flesta grupper. Mätningar från bland andra Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, visar att fler ungdomar låter bli att dricka och debutåldern skjuts upp.

En djärv förutsägelse: Under kommande tio, tjugo eller trettio år kommer alkoholen att förvisas till skamvrån på samma sätt som redan skett med tobaken.

Det där att dela på en flaska rött kommer snart att bli hopplöst omodernt. Precis som after-work-fenomenet.

Ett par glas vin eller öl är allt som krävs för störd nattsömn och en lätt huvudvärk dagen efter. Det räcker för att sänka prestationsförmågan och gör det tyngre att motionera.

Den som håller ett öga på vikten – och det gör ju många – vet att vin och öl innehåller väldigt mycket kalorier. Vad mera är, kroppen kan inte förbränna kalorierna innan den gjort sig av med alkoholen, vilket leder till att energin lättare lagras som fett i kroppen.

Priset för avslappningen som kan följa av ett par glas vin eller öl kommer snart att betraktas som alltför högt.

Medan hippa alkoholfria alternativ översvämmar barer och restauranger kommer vindrinkarna att betraktas med samma nedlåtande överseende som de huttrande rökarna utanför dörren.

Sakta men säkert kommer livsstilsnykterismen att breda ut sig, med både för- och nackdelar. Moralism, självgodhet och ytterligare ökad hälso- och kroppsfixering vore mindre trevliga effekter.

Men förbättrad folkhälsa är den självklara fördelen.

Susanna Birgersson, GD

Mer läsning

Annons