Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ska ha rätt till bra vård

Annons

Just nu är vi inne i en period då lönerna diskuteras i medierna.

Sverige fullkomligt dryper av pengar, åtminstone på några håll. De breda grupperna, som det heter, kryper visserligen uppåt i lön men inte så att det hotar landets samlade ekonomi. De enskilda får några hundralappar mera på kontona.

Pensionärerna fortsätter att tappa ekonomi. Nu senast har man börjat varsla om att den så kallade bromsen kommer att dras åt 2013. Bromsen är ju en automatisk anordning som slår till om pensionerna blir för höga i förhållande till inbetalda pensionsavgifter. Den har redan använts under senare år och vållat pensionärerna avsevärd inkomstsänkning. Pensionärer betalar dessutom högre skatt än förvärvsarbetande.

I toppskikten däremot stiger lönerna dag för dag liksom andra förmåner, avsättningar till pensioner exempelvis. Det är makalösa siffror som publiceras. Löner på tiotals miljoner strösslas ut och det är uppenbart att denna svenska överklassgrupp är i färd med att bygga upp familjeförmögenheter som vi tidigare inte kunde drömma om.

Det är därför viktigt att den så kallade välfärdspolitiken sköts generöst och med omsorg. De vanliga människorna är nämligen de som bär upp vårt samhälle, ekonomiskt och på andra sätt. De jobbar och försöker göra tillvaron så bra som möjligt för sig själva och de sina, men får bara på avstånd se de favoriserades dans kring guldkalven.

Jag har under senare tid haft tillfälle att se vad allmän välfärd betyder i form av sjukvård. Jag har råkat ut för någonting som heter hydrocefalus vilket bland annat gjort det svårt för mig att gå. Efter närmare två år i stort sett stillasittande opererades jag för en månad sedan på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Specialistvård där och eftervård i Gävle.

Bättre kan det inte bli. Jag har snabbt blivit bättre, mycket bättre, och eftersom jag tillhör en åldersgrupp som inte tar allting för givet så känner jag mig oerhört tacksam över behandlingen.

Hela den här avancerade behandlingen har kostat mig några hundralappar och jag kan inte undgå att göra jämförelser med USA där just sjukförsäkringarna vållar stor debatt. Tre kandidater på republikanska sidan förklarade nyligen att de inte bryr sig om fattiga, att deras hustrur ska ha råd att hålla sig med flera exklusiva bilar och att sjukförsäkringar för alla får européerna syssla med, det hör inte hemma i USA.

Jag mår illa av den inställningen. Välfärd för alla är verkligen någonting att slå vakt om.

Det finns mycket goda skäl att granska sjukvårdens kostnader eftersom slöseri och ekonomisk inkompetens hotar just den allmänna välfärden.

Det är med rysningar man minns hur sjukskrivningarna sköttes under den socialdemokratiska tiden och hela det tänket, att det bara är att hugga för sig, måste självfallet bekämpas. Då kan det bli utrymme också för högre löner åt sjuksköterskor.

Så även om pensionerna är magra för många så ryms dock den åldrande gruppen med sina många krämpor inom vår sjukvård i alla dess former.

Tord Bergkvist

Mer läsning

Annons