Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskad nåldyna räddad

/

Annons

Jag har aldrig blivit riktigt vän med stekt strömming. Smaken är god, men munnen blir ju som en nåldyna av att äta fisken! På väg med rasande fart mot medelåldern tänkte jag att min barndoms benfobi skulle ha lagt sig och tillsammans med min strömmingsälskande bror (jag är familjens svarta strömmingsfår) gick jag nyligen till en restaurang i Gävle för att inta lunch. Jag testar, tänkte jag, och sällade mig därmed till den stora majoritet som för dagen ämnade äta stekt strömming. För en sak är säker, när det vankas stekt strömming strömmar restauranggästerna till i Gävle.

Strömmingsfrälst blev jag ändå inte. Smaken är bra, nåldynegrejen inte kul. Som vanligt, med andra ord.

Men det är med strömming som med mycket annat i matväg, man kan ju uppskatta traditionen utan att för den saken skull gilla rätten som sådan. Det är (för min del i alla fall) som lutfisk till jul eller hiskeligt söta marsipanägg till påsk. Själva anrättningen är sådär men traditionen är härlig och den vill man gärna vara en del av.

Så alltså kan även en strömmingsskeptiker som jag själv uppskatta att Gävleborna faktiskt får fortsätta att äta den lokalt fångade fisken i alla dess tänkbara former. För på fredagseftermiddagen kom det efterlängtade beskedet till Östkustens fiskerinäring att regeringen tänker ansöka om ett nytt undantag från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk, dit alltså strömmingen hör.

Det var osäkert in i det sista om regeringen tänkte rädda det traditionsrika fisket i våra trakter. Livsmedelsverket hade nämligen inför beslutet rått regeringen att inte ansöka om ett nytt undantag. Verket anser att vissa grupper människor riskerar att få i sig för mycket fisk med dioxin i. Detta eftersom man ser svårigheter att nå ut med sina kostråd till hela befolkningen.

För om nu någon trodde det så är det inte totalt förkastligt att äta fisk med dioxin i, det gäller bara att vara försiktig.

Gravida kvinnor ska undvika att äta fisk med förhöjda halter av dioxin. Några informationsproblem till den gruppen torde inte råda, är det några som får kostråd är det gravida kvinnor. Kvinnor och män i fertil ålder som ämnar skaffa barn ska bara äta fet fisk från Östersjön två till tre gånger per år. Detsamma gäller barn. Om någon kan skramla fram en unge som äter stekt strömming mer än tre gånger per år så stoppa pressarna. Människor som inte tänker skaffa fler barn kan med gott samvete äta stekt strömming varje vecka.

Det kan tyckas oseriöst att skämta bort Livsmedelsverkets utan tvekan välmenande råd. Handläggarna fokuserar på folkhälsan och oroar sig för att informationen inte når ut till människor. Slutsatsen blir därför att samhället då måste ta ansvar och förbjuda fisket så att någon oinformerad stackare inte äter för mycket strömming. Statliga välmenande verk kommer aldrig fram till att människor själva måste ta ansvar för vad de stoppar i munnen och hur mycket.

Regeringen valde rätt väg och det småskaliga, traditionsfyllda fisket längs Norrlandskusten kan fortsätta. Och Gävleborna kan fortsätta att beställa strömming som dagens lunch.

KARIN BERGKVIST

Politisk redaktör

karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons