Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen överens

Så har då regeringen och Miljöpartiet äntligen lyckats enas om knäckfrågan i den migrationspolitiska överenskommelsen från förra året.

Annons

Papperslösa och gömda ska få lika rätt till subventionerad vård som asylsökande.

Det är ett förslag som bland annat Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet länge har kämpat för, sida vid sida med ideella organisationer.

Moderaterna har däremot, med migrationsminister Tobias Billström i spetsen, agerat som ett ankare för att stoppa eller förhala processen. I sann moderatanda har kostnaderna stått i centrum, istället för den enskilda individens behov av vård. Rätten till vård är dock just en rättighetsfråga, och bör behandlas som en sådan.

Sverige är och ska vara ett humant land. Också människor utan identitetshandlingar bör självklart kunna få sjukvård här. Det är därför glädjande att Alliansens övriga partier och Miljöpartiet nu har lyckats.

Det handlar inte om stora kostnader som kommer att belasta välfärden. Den preventiva vården är dessutom billigare än akutvård. Papperslösa bör hellre söka vård i primärvården än hjälp från akutvården. I Stockholm läns landsting minskade kostnaderna efter att man gett asylsökande rätt till vård.

Brist på pengar, eller rädsla för att läkaren ska agera migrationspolis, ska inte längre förhindra gömda flyktingar från att söka vård.

Sveriges gömda befolkning kommer få lite mer trygghet i en i övrigt osäker vardag, i och med den nya överenskommelsen.

Bawar Ismail, GD

Mer läsning

Annons