Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen på väg hem

/

De båda svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har benådats och släppts ur det etiopiska fängelse där de suttit i sedan i juli förra året.

Annons

14 månader i fängelse för att de skött sina jobb.

Martin Schibbye och Johan Persson gjorde vad som krävdes för att försöka avslöja Lundin Petroleums förehavanden i Ogadenprovinsen i landet och de övergrepp mot mänskliga rättigheter som regimen utsätter befolkningen för. De båda svenska journalisterna reste in i Etiopien utan tillstånd, ett brott som de också erkänt. Det är inga konstigheter, journalister tvingas inte sällan tänja på reglerna för att lyckas avslöja oegentligheter.

Att jobba i diktaturer är farligt och få vet det bättre än Martin Schibbye och Johan Persson. De visste vad de gjorde, de visste att det kunde få konsekvenser. Att resa in utan tillstånd var en kalkylerad risk. Men journalister får inte fängslas på falska grunder för att de sköter sitt jobb. Det är ett angrepp på det fria ordet, på grundläggande mänskliga rättigheter. Men just ett sådant övergrepp gjorde att de båda åtalades och i stället dömdes till elva års fängelse för terrorbrott. Bevisen bestod av en förmodat manipulerad filmsekvens där de båda ses hålla i skjutvapen.

Att fritt få intervjua vem som helst, att ta vilka bilder man vill, att på olika sätt samla in information är en del av journalistens vardag, det är så journalister arbetar. Men sådana argument bet inte på den etiopiska regimen. Det är inte överraskande, Etiopien placerar sig i bottenskiktet av världens länder vad det gäller att respektera det fria ordet.

Martin Schibbye och Johan Persson är inga terrorister. De har suttit fängslade på grund av att de skött sitt jobb. Det brott de begick och erkände borde på sin höjd ha gett dem respass ur landet.

Det är därför som journalister i Sverige hårdbevakat frågan. Det är därför som journalister runt om i hela världen enades i kollegial glädje när det i går kväll kom bekräftelse om ryktena som florerat ett par dagar, att Etiopien benådat de båda svenskarna och att de har släppts fria tillsammans med ett stort antal andra fångar som enligt tradition benådats i samband med det etiopiska nyåret. Sent i går kväll befanns sig de båda journalisterna på den svenska ambassaden i Addis Abeba.

Det internationella trycket på Etiopien har varit hårt och uppmärksamheten stor. Etiopien har uppenbarligen hittat en utväg, enligt kännare av landet har benådningen av svenskarna varit ett sätt att komma ur en för landet knivig situation utan att tappa ansiktet. Huruvida den svenska – av Carl Bildt så ömt omkramade – tysta diplomatin har haft med saken att göra är däremot synnerligen oklart.

I efterspelet till de båda journalisternas benådning kommer många frågor att väckas. Kunde Sverige agerat annorlunda? Och hur har Carl Bildts inblandning i Lundin Petroleum påverkat hans agerande?

Men just i dag tillåter vi oss att glädjas över att Martin Schibbye och Johan Persson får komma hem.

Mer läsning

Annons