Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

APROPÅ...

... näthat. Den kanske viktigaste debatten i frågan ägde rum i förrgår kväll på Kulturhuset i Stockholm.

Annons

För denna gång fanns faktiskt med en representant för landets ledande näthatssajt (eller vad man ska kalla den för): avpixlat.info.

Föga oväntat protesterades det högljutt innan debatten, från vissa håll (läs: Aftonbladet), mot att arrangören Publicistklubben hade bjudit in Avpixlats redaktör Mats Dagerlind. Men hur meningsfull vore debatten om samtliga deltagare hämtats bland de som är drabbade av näthat och ingen av de som anklagas för att sprida hat får en chans att förklara sig?

Det går inte att stoppa en eskalerande, aggressiv ton i webbkommentarer och på andra håll på internet, om man inte möts och samtalar.

En välvillig sammanfattning av vad Dagerlind sa i förrgår kväll är att han har ambitionen att hålla sin sajt bättre städad i framtiden. Skälet uttalade han tydligt: det är för att inte svärta ner Sverigedemokraterna. Ingen behöver alltså längre tvivla på att Sverigedemokraterna och Avpixlat är två sidor av samma mynt.

Varje snäpp som tonläget skruvas ner från aggressiva sajter – oavsett politisk färg! – är viktigt. Detta oavsett om det har ädla eller bara taktiska syften.

På marginalen kan en mer sansad ton motverka att någon hatare inspireras att ta till våld.

Mer läsning

Annons