Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apropå...

.... ”olämpliga” böcker.

Annons

Jag kan inte låta bli att ta upp det här med bokcensur en gång till. Att klåfingrar är inne och petar i vad vi ska läsa är tyvärr långtifrån något unikt eller nytt fenomen.

Jag – som omedvetet i barndomen tycks ha haft en förkärlek för böcker av mer olämplig art – samlade och läste mina tummade exemplar av Biggles om och om igen.

För det mesta sköt han ner tyskar, men i Biggles i Orienten, som utspelar sig i under andra världskriget, skildras japaner på ett föga smickrande sätt. Och efter kriget åkte Biggles och hans vänner på många länder i fjärran länder, gärna för att styra upp saker och ting i imperiet och för att slåss med gamla nazister och sedemera kommunister.

Detta föll inte bibliotekarierna i Bollnäs (där jag bodde som barn) i smaken för när jag vid ett tillfälle frågade efter några hett efterlängtade titlar fick jag ett snäsande svar att de inte lånade ut några Biggles. Ett tag senare var en välkänd barnboksförfattare på besök och höll föredrag på biblioteket och han berättade då om sin förkärlek för Biggles. Och kan man tänka sig, dagen efter stod Bigglesböckerna i hyllan.

Biggles fick mig att vilja bli stridsflygare. Det blev jag inte.

Och inte gjorde han mig till rasist heller.

Mer läsning

Annons