Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apropå EU

Det var finbesök i Gävle i går. Socialdemokraten Jan Eliasson, tidigare svensk utrikesminister och blivande vice generalsekreterare för FN, talade vid två seminarier om Sverige och Europas roll i världen.

Annons

Han fick därmed inviga den Europavecka som arrangeras i Gävle för femte året i rad. Jan Eliasson är svensk diplomatis superstjärna med en evighetslång meritlista inom utrikespolitiken. Få vet bättre än han hur viktigt det är med EU och med internationellt samarbete.

Det är vällovligt att Europa direkt i Gävle, ett av 16 av EU-kommissionens informationskontor i Sverige, oförtrutet försöker sprida information och ge kunskap om EU.

Uppenbarligen behövs det.

Svenskarnas kunskap om EU är grund och intresset är knappast på topp heller. Ungefär ett år innan valet Europaparlamentet 2009 gjordes en undersökning som visade att inte ens hälften av svenskarna var medvetna om att det skulle genomföras ett val. Intresset för att sätta sig in i EU-politiken var också lågt. Det är inte så konstigt då EU har en tendens att bli abstrakt och krångligt i många avseenden.

Den som går in på riksdagens hemsida kan läsa om ett aktuellt ärende för arbetsmarknadsutskottet som har med EU att göra.

”Arbetsmarknadsutskottet anser att EU-kommissionens förslag om den så kallade Monti II-förordningen i utstationeringspaketet strider mot subsidiaritetsprincipen”, står det att läsa där just nu.

Glasklart, eller hur?

Mer läsning

Annons