Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Armhålor och krigsförbrytare

/
  • Joseph Kony har spritt skräck i Centralafrika i 25 år och är efterspanad av den internationella brottmålsdomstolen. Ändå har han hittills varit okänd för de flesta. På en vecka har en You Tube-film ändrat på den saken.

Annons

Information sprids blixtsnabbt från världens alla hörn med hjälp av internet och mobiltelefoni. Vi är ständigt uppkopplade, nyhetswebbar förser oss med de allra senaste nyheterna, mailen gås igenom på väg till jobbet via mobiltelefonen och vi tycker, gillar, stöter och blöter på bloggar, Twitter och Facebook.

Det är en så självklar del av vardagen att många av oss nästan glömt hur det var att inte ha en mobiltelefon och hur frustrerande det var att lyssna på pipandena från det vedeldade modemet som skulle möjliggöra en stunds trögt surfande på internet. Trots att såväl mobiltelefoni som internet blev en självklar del av vårt liv först någonstans kring millenieskiftet.

I takt med att det nya internetsamhället växte upp frodades också livet på dess bakgårdar. Rasister hittade tidigt till internet, där de fann ett forum för att tillsammans spy ut sina fördomar om människor. En baksida med internets tillkomst och utveckling är utan tvekan också de grupper som hävdar sin yttrandefrihet in absurdum för att ägna sig åt mobbning och rena kränkningar av andra människor.

Ett exempel är den bisarra hatkampanj som en kvinna, som kameran råkade zooma in under melodifestivalens finalsändning, råkat ut för. Hon uppvisade nämligen en orakad armhåla. Någon la ut en bild av kvinnan och hennes armhåla på Facebook. Hundratals människor länkade bilden och mängden av hatiska uttalanden om den ”äckliga” kvinnan spreds som en löpeld över internet. Hon blev mot sin vilja kändis på bara några timmar.

Samma principer borde gälla på internet som i verkliga livet, kan tyckas. Men mobbare finns det tyvärr överallt och via internet sprids deras okvändningsord till ovanligt många, ovanligt snabbt.

Snabbheten och möjligheten att sprida information till många kan användas på ett positivt sätt. I Tunisien och Egypten fick sociala medier stor betydelse för revolutionen.

Ett närliggande exempel visar vilken betydelse internet har för informationsspridning.

Vet ni vem Joseph Kony är? För några dagar sedan hade de flesta nog svarat nej, nu är chansen stor att svaret blir jakande.

På lite mer än en vecka har en halvtimmeslång film – Kony 2012 – på You Tube visats knappt 76 miljoner gånger!

Internationella hjälpgrupper uppskattar att Joseph Kony och hans extremistkristna armé har rövat bort 30 000 barn. Flickor har gjorts till sexslavar, pojkar till barnsoldater. Kony är sedan 2005 efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskliga rättigheter. Kanske kan det faktum att fokus nu satts på honom intensifiera insatserna för att gripa honom.

Organisationen Invisible Children, som ligger bakom filmen, är inte helt okontroversiell och har bland annat beskyllts för att profitera på situationen.

Hur det än är med den saken står en sak klar: för en vecka sedan var Joseph Kony okänd. Idag har en film på You Tube fått stora delar av världens att rikta blicken mot Centralafrika och medvetandegjorts om den skräck Kony spritt där i 25 år.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons