Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assad sitter säkert

När Gaddafi snart är eliminerad som maktfaktor i Libyen hade det ju varit praktiskt att fortsätta den Natoledda flyginsatsen men bara vända den österut...

Annons

När Gaddafi snart är eliminerad som maktfaktor i Libyen hade det ju varit praktiskt att fortsätta den Natoledda flyginsatsen men bara vända den österut, mot Gaddafi-kopian Bashar Assad i Syrien. Organisationen är på plats på marken, trimmad och samövad.

Men så blir det ju tyvärr inte, hur önskat det än vore, av en mängd olika skäl. Syriens modiga opposition mönstrar ingen rebellarmé utan består av civila som vågar sina liv för att protestera mot regimen. En utländsk militärinsats skulle därför behöva strida inte bara i luften utan gå i regelrätt krig på marken.

Syrien har en inhemsk och urstark militärmakt, till skillnad från Gaddafi som förlitat sig på utländska legosoldater utan lojalitet till annat än pengar, och till skillnad från vad som skedde i Egypten saknar det all sannolikhet att den syriska militären skulle ställa sig på folkets sida och inte på regimens.

Det finns ingen internationell uppslutning kring en militärinsats mot Syrien, det går knappt att få till ens till intet förpliktigande resolutionsprotokoll i FN-administrationen. Rysk vapenexport fortgår alltjämt, och trots allt prat så köper EU fortfarande olja från Assad.

Mer läsning

Annons