Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återupprätta förtroendet

/
  • Varför nöja sig med ett bristfälligt sjukförsäkringssystem – bara för att det gamla var sämre?

Det nya sjukförsäkringssystemet har framställts som hjärtlöst och dess utförare, Försäkringskassan, som oempatisk där handläggarna tolkar reglerna som fan tolkar bibeln.

Annons

Omläggningen av sjukförsäkringen höll på att kosta alliansen valsegern 2010. Men de rödgröna hytte med näven, skrek sig hesa om orättvisor och lyfte fram enskilda fall utan att kunna presentera ett konkret alternativ. Bara att vi skulle bort från det nya systemet, men inte tillbaka till det gamla utan något annat – oklart vad.

I grund och botten var det rätt tänkt: systemförändringen behövdes på sjukförsäkringsområdet. Det var tvärtom helt nödvändigt att ta nya tag för att försöka minska antalet sjukskrivningar.

Men den slarvigt genomförda reformen kom snart att förknippas med det ena skräckexemplet efter det andra på hur människor råkat illa ut. Cancersjuka skulle tvingas ut i arbetslivet och otydliga regler i övergången mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gjorde att människor föll mellan stolarna. Och de föll hårt.

Mycket har rättats till men mycket återstår för att människors förtroende för systemet och dess utförare ska återställas.

Det är praktiskt taget omöjligt att konstruera ett sjukförsäkringsproblem som är totalt transparant och där varenda tänkbar fallucka kan urskiljas i förväg. Därmed inte sagt att man ska skapa och nöja sig med ett bristfälligt system – bara för att det gamla var ännu sämre.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, har fått kritik för att han inte vill följa riksdagens beslut om att underkänna regeln om att sjuka ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter sex månader.

Förhalandet från regeringens sida handlar främst om att det pågår ett arbete med att finputsa formuleringar kring sjukförsäkringen. Förmodligen kommer man att lansera ett skarpare begrepp om vem som bör stå till arbetsmarknadens förfogande.

Det är bra, men det behövs även andra åtgärder.

– Sjukförsäkringen måste bli mer flexibel och lättbegriplig.

– Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska samordna sina bedömningar, så att inte enskilda hamnar mellan stolarna.

För att nämna ett par exempel.

Det finns mycket att vinna för regeringen om den kunde åtgärda bristerna i sjukförsäkringen och återupprätta tilltron till sjukförsäkringarna. Och för den enskilde är det ju fullständigt nödvändigt med bästa möjliga skydd.

Den som har en usel villaförsäkring kan teckna ett annat avtal. Den möjligheten finns ju inte när det gäller socialförsäkringen.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons