Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder i teorin räcker inte

/
  • I måndags var det elva år sedan Fadime Sahindal sköts till döds i Uppsala av sin egen pappa. Hennes död satte fokus på hedersvåldet i Sverige, men trots att det hänt mycket på området finns det mycket kvar att göra.

I måndags var det elva år sedan Fadime Sahindal sköts till döds i Uppsala av sin egen pappa.

Annons

Hon hade vid tiden för sin död uppmärksammats för sin kamp för att få leva sitt eget liv. Hon hade varit med i tv och tidningar för att berätta sin historia och ett par månader innan hon dödades stod hon i talarstolen och berättade om hur det finns unga människor i Sverige som är ofria, med familjen som förtyckare. Hon berättade sin historia, om hur hon fick sin pappa och bror fällda för olaga hot och misshandel. Och hon berättade om det svenska samhällets okunskap och handfallenhet. Hon upplevde att hon inte blev trodd.

Det var längtan efter att träffa sina systrar som kostade henne livet. Hennes pappa kom till lägenheten de vistades i och sköt henne.

Efter sin död blev Fadime rikskänd och det så kallade hedersvåldet blev – till slut – ett välkänt begrepp. Som en reaktion på mordet skramlades det fram ekonomiska resurser för att arbeta mot hedersförtrycket. Sedan dess har mycket hänt i form av utbildningsinsatser och skärpt socialtjänstlag, för att nämna ett par exempel. Polisen och andra myndigheter, kommuner och skola kan inte längre säga sig vara ovetande om fenomenet med hedersförtyck.

Men förbättrade kunskaper i all ära, någon förbättring av situationen för de som faller offer för det skamliga förtrycket har det inte blivit.

✔ En kartläggning som Ungdomsrådet gjorde för ett par år sedan visade att cirka 70 000 unga i åldrarna 16-25 inte själva kan välja vilka de gifter sig med.

✔ Varje termin försvinner ett tiotal barn från den svenska grundskolan eftersom de blivit bortgifta.

✔ Tusentals flickor i Sverige riskerar att utsättas för våld inom familjen. (Den andra sidan av det myntet är att pojkar i samma familjer lider av ett hårt tryck från familjen att kontrollera sin kvinnliga släktingar).

– Alltför ofta får vi läsa om hur unga kvinnor får plikta med sina liv för att de, liksom Fadime, vill leva livet som de själva väljer.

Skärpt lagstiftning, ökade resurser att hjälpa drabbade och en genomgående ökad kunskap är bra men det räcker inte med åtgärder i teorin. Det svenska samhället har alldeles uppenbart oacceptabelt svårt att göra något åt hedersförtrycket i praktiken.

Verktygen för att identifiera förtrycket och lagföra de som begår brotten finns. Däremot tycks samhällets förmåga till förebyggande arbete vara begränsat. Där finns mycket att göra.

Mer läsning

Annons