Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att bevisa sin tro

Annons

I ett avsnitt av tv-serien Vita huset anländer en grupp kineser till USA och söker asyl eftersom hemlandet förföljer kristna. Tv-tittarna får höra att det händer att flyktingar bara utger sig för att ha konverterat eller tillhöra en minoritetsreligion, och den fiktiva presidenten Bartlet avtalar möte med en av de asylsökande för att avgöra om hans tro är sann. Presidenten har ett enkelt knep för detta: I Bibeln finns ett ord, schibbolet, som använts för att skilja anförvant från fiende, ty fienden kunde inte uttalet.

Att bedöma en persons tro är svårt. Att visa dokument är ofta omöjligt för flyktingar. För exempelvis afghaner finns sällan dopintyg – redan utan dokumentation har dopprästen utsatt sig för stor fara. Att kräva information om hemliga religiösa nätverk i länder där församlingen riskerar dödsstraff är orimligt. Den fiktive president Bartlet valde istället att testa flyktingens religionskunskap, och så gör också Migrationsverket i Sverige.

I slutet av förra året kom en dom i Migrationsöverdomstolen där den asylsökande kunskap om kristendom ansågs för låg och hans omvändelse för sen – han påstods ha konverterat enbart för att få stanna. Flera månader efter avslaget, utan möjlighet att ändra beslutet, fortsatte mannen besöka kyrka och gudstjänst. Församlingsmedlemmarna var övertygade om hans tro.

Det finns inga enkla knep för att bevisa tro, speciellt inte för en person som konverterat.

President Bartlet hjälper de kristna kineserna i West Wing. Den asylsökandes fråga får honom att inse att religionskunskap inte är en garant för religiös tillhörighet och att brist på kunskap inte hade gjort mannen mindre religiös. Istället frågar han sig vad det är som gör att personen framför honom tillbringat månader på livsfarlig flykt. Han väljer att sätta sin tro till flyktingens berättelse.

Sensmoralen i West Wing är alltid övertydlig – det är en anledning till seriens framgångar. Serien säger att bortom politikens korridorskrig finns viktiga strider, och att det är möjligt att göra rätt. Visst visar fiktionen en förenkling – en seriös prövning av risken för förföljelse måste göras – men dagens krav för att bevisa sin tro är också förenklade.

Kan du säga schibbolet?

FRIDA JOHANSSON METSO

Ordförande i FARR och liberal krönikör

Mer läsning

Annons