Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avboka Greklandsresan!

/

Annons

Just nu sitter många och planerar sommarresan. De grekiska öarna tillhör svenskarnas absoluta favoritresmål.

Men det finns andra destinationer. De flesta svenska semesterfirare bläddrar nog rätt fritt bland bladen i resebyråernas kataloger. Att välja något annat land än Grekland torde därför knappast vara något problem.

I veckan har TV4 rapporterat om hur ”Anna” och ”Maria” inte bara blivit våldtagna på sin grekiska semesterresa, inte bara bemötts grovt förnedrande av polisen, inte bara fått se sin anmälan lämnad utan åtgärd, utan dessutom blivit motanmäld för förtal, med bisarra och uppenbart grundlösa anklagelser för att ha velat få ut försäkringspengar. Och det stannar inte ens vid det; den nit som i övrigt tycks lysa med sin frånvaro hos det grekiska rättssystemet ägnar man här åt att i åratal förfölja de våldtagna kvinnorna med inställelseorder till grekisk domstol.

Att polisen gäspar åt turistande kvinnor som anmäler våldtäkt är lika beklämmande som utbrett. Sådant sker dessvärre inte bara i Grekland. Men det som Anna och Maria råkat ut ligger i en klass för sig. Det finns få, om några, uppgifter om liknande händelser från andra länder. Grekland skiljer ut sig.

Inte heller kan Anna och Maria avfärdas som enstaka, olyckliga undantag, i en i övrigt klanderfri grekisk rättsskipning. Tvärtom framträder ett system för att i akt och mening lagligen beskydda manlig grisighet. Inte bara är en våldtäktsanmälan meningslös. Kvinnan löper dessutom risk att rättssystemet vänds emot en. Männen, däremot, kan se att de med den grekiska statens inte bara tolerans utan aktiva beskydd tämligen fritt kan ta sig en turistande kvinna med våld om de får lust.

Intrycket av att det grekiska rättssystemets attityd i Annas och Marias fall inte är undantag utan regel befästes i veckan av de skandalöst förolämpande uttalandena från handelsattachén Vassilios Bakalis vid den grekiska Sverigeambassaden. Med grova skämt rakt ut i TV4-nyheterna avfärdade han hånskrattande halva den befolkning han var satt att främja handelsutbytet med såsom lömska och förslagna horor. Dagen efter fick han förvisso sparken, men fram till dess hade han den grekiska statens förtroende och uppdrag att öka Greklands export till Sverige. Däribland exportvaran turism.

Grekland förtjänar nu att få vänta med att se svenskar på sina stränder tills den grekiska staten kan garantera turistande svenska kvinnors trygghet från övergrepp från statens polis och rättsväsende.

Vi kan hjälpa Grekland på traven. Här torde en konsumentbojkott ha särdeles gynnsamma förutsättningar att lyckas.

1. Motivationen är hög. Det ”Anna” och ”Maria” råkat ut för upprör många starkt.

2. Uppoffringen är ringa. Det finns en hel värld av andra semestermål.

3. Spridningseffekten är stor. Semesterresor är något många talar om och utbyter erfarenheter och tips. På nätet finns gott om diskussionsforum om resor, och ett uppror på Facebook skulle för ovanlighets skull kunna vara meningsfullt.

Den grekiska statens förlängda arm beter sig som om landet inte vill ha några turistinkomster.

Ske deras vilja.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons